Архив Отечествен фронт

/С/помен за Тодор Живков

Добави коментар

Тази събота, 15 септември, “Отечествен фронт” показва уникални, неизлъчвани никога досега кадри от един от последните рождени дни на Тодор Живков.
Тази събота, 15 септември, в първото си издание от новия телевизионен сезон социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” показва уникални, неизлъчвани никога досега кадри от един от последните рождени дни на Тодор Живков.

С/помен за Тодор Живков

“Миналата седмица другарят Тодор Живков щеше да навърши 101 години. Но няма да празнуваме юбилей.” – разказва Мартин Карбовски.  “Не бих ви занимавал с претоплени кадри. В две серии - между 9-ти септември и 10-ти ноември - ще ви показвам неизлъчвани кадри от двучасов материал от 85-тия - предпоследен - рожден ден на Тодор Живков. Между тези две дати се родиха много митове. Роди се и монопол над историята на Тодор Живков. Именно зад митовете и зад монопола се опитваме да надникнем с разказа за Тодор Живков. Бързаме с тези документи, защото искаме те да бъдат оценени и гледани от живите, които помнят времето на бай Тошо. Защото историята се повтаря в спирала. Именно на тези кадри това си личи ясно.”  
С/помен за Тодор Живков

Поводът за двата филма на “Отечествен фронт” за Тодор Живков е един неизлъчван досега материал, предоставен ни от човек, поканен на 85-тия рожден ден на Тодор Живков и на когото е било разрешено да снима. Уникалните кадри се преплитат с безпощадния коментар на най-близкия съветник на Тодор Живков - Костадин Чакъров, който е един от малкото хора, които имат право да говорят по темата. През последните години освен, че е бил негов личен политически съветник, той е бил и неотлъчно до него. Всичко това, от позицията на времето, преосмисля отношението към човека, когото народа наричаше бай Тошо. Това е уникален запис, който не е манипулиран и е парченце от историята.

С/помен за Тодор Живков

“Знаете ли как се става светец? Според правилата на Ватикана, трябва да са измрели всички, които помнят кандидата за светец жив. Едва тогава започва процедурата. Аз лично не смятам Тодор Живков за светец и нямам за цел да го превръщам в такъв – затова търсим живи хора, които помнят. Например, помнят да ни разкажат истината за ползите и вредите от „вечната и нерушима дружба със Съветския съюз“, който в моята младост беше „като слънцето и въздуха за всяко живо същество“ и когато хората се наричаха едни други „другарки и другари“.” – коментира Карбовски. – “Този филм, другарки и другари, както и следващия - другата събота - не е е политическа и историческа реабилитация. Твърде много история се събра, другари! Иска ми се да приземим политическата фигура на Тодор Живков. Има ли човек зад историческия образ? “Приземяване, приземяване, приземяване...” – както казваше самият Живков. Приземяваме личността на Тато, опитваме да разберем какъв е бил в семейството, в бита, какъв е бил вкъщи този - забележете, другари - най-дълго управлявал България човек.”

”Отечествен фронт”, събота, 15 септември 2012 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”