Инфо Техника

Как да изберем телевизор

Добави коментар

Покупката на телевизор е сериозна работа и към изборът му трябва да се подходи отговорно. Какъв модел да изберем за да не съжаляваме в последствие?
Как да изберем телевизор

Покупката на телевизор е сериозна работа и към изборът му трябва да се подходи отговорно. Какъв модел да изберем за да не съжаляваме в последствие?

Размер на екрана

При избора на телевизор, преди всичко е необходимо да определим размера на диагонала на екрана, като вземем под внимание размерите на помещението, и разтоянието за комфортно гледане, а също и собствените желания. В случай, че телевизора е малък няма да могат да се различават дребните детайли, в случай, че е огромен отблизо ще виждате отделните точки съставящи изображението.

Относно диагонала на екрана трябва да внимаваме защото понякога производителите указват размера на видимата част на екрана, а понякога на предния панел.

Размерът на екрана се указва в инчове (") и в сантиметри (см). Най-разпространените телевизори са 14" (37 см), 20" (51 см), 21" (54 см), 25" (63 см), 29" (72 см), 32" (81 см), 34" (87 см), 36" (92 см). Колкото по-голям е диагона, толкова по-голям е и размера на телевизора.

При телевизори с формат 4:3 се препоръчва гледане от 3 до 5 диагонала на екрана, а за широкоформатни телевизори 16:9, препоръчителното разстояние е 2,5 - 3 диагонала.

Тип на екрана

В зависиомост от екрана в момента съществуват няколко типа телевизори. С кинескоп, със скъсен кинескоп, проекционни телевизори, LCD телевизор и плазмени телевизори.

Телевизорите с кинескоп са най-разпространени. С традиционен стъклен кинескоп, а размера на екрана в повечето случаи не надвишава 38".  Изображението в този тип телевизори се получава от точки с червен, зелен и син цвят. Кинескопите се делят на нормално изпъкнали, плоски и суперплоски (flatron).

Недостатъци: Размерът на екрана е ограничен (около 38"). Големи габарити. Геометрични и цветови изкривявания под влияние на магнитни полета. Очите се изморяват ако честотата на обновяване на екрана е по-ниска от 100 Hz.

Предимства: Огромно разнообразие от модели. Ниски цени. Отработена технология. Високо качество на изображението и естествено цветопредаване. Голям срок на употреба (до 15 г.).

Течнокристални (LCD) телевизори

В момента LCD телевизорите се смятат за най-перспективни.

Недостатъци: Висока цена. Промяна на отенъка и яркоста при различен ъгъл на гледане. Неравномерна яркост на изображението и неестествено предаване на цветовете. Вероятност за появяване на "мъртви" пиксели (точки).

Предимства: Достатъчно качествено изображение. Тънки. Ниски разходи за електроенергия. Ергономични по отношение на очите.

Прожекционни телевизори и проектори

Изибраженията от този тип телевизор се получава чрез подсветка (за прожекционните ТВ) или отражение (за проекторите)  на екрана. С прожекция може да се постигне размер на картината от 60" и до няколко метра. По принцип на действие прожекционните телевизор се делят на кинескопни (с обратна проекция), с LCD матрици и с микроогледала (DLP).

Практически всички прожекционни телевизори имат висококачествен звик с добра изходна мощност, в много модели има суббуфери, еквилайзери и системи за обемен звук. А в моделите с формат на екрана 16:9, като правило е вграден процесор за Dolby Pro-Logic и подходящи колони.

Плазмени телевизори

Недостатъци: Скъпи. При продължително неподвижни изображение с времето намалява яркостта. Има вероятност от изгорели "мъртви" пиксели.

Предимства: Големи, до 60", плоски, ярки екрани. Не много обемни в дълбочина. Няма вредни излъчвания. Голям ъгъл на видимост.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър