ТВ анонси Da Vinci Learning

e2: Енергия – обуздаване на вятъра

Добави коментар

Епизодите на „e²: Енергия” представят новаторска енергийна политика в Калифорния, Бразилия и процъфтяващата промишленост с етанолово гориво, енергоспестяващи технологии...

Петък, 22 ноември 2013 г. от 21,30 ч.

Епизодите на „e²: Енергия” представят новаторска енергийна политика в Калифорния, Бразилия и процъфтяващата промишленост с етанолово гориво, енергоспестяващи технологии, които променят транспортната промишленост, слънчева енергия и биогаз за селските райони в Бангладеш, вятърна енергия и сътрудничество в Минесота и две оспорвани, но обещаващи енергийни алтернативи – ядрена мощност и секвестрация на въглерод. Хора, градове и иновации в „e²: Енергия” показват, че е възможно бъдеще, по-безвредно за околната среда, и то е съвсем близо.

Вятърът е най-бързо растящият енергиен източник в света, но още се приема трудно в Съединените щати. Все пак в югозападна Минесота вятърната енергия е растящ източник на местна енергия и доходи за фермерите. Навсякъде местните фермери са сформирали вятърни кооперации с едни и същи положителни икономически резултати. Администрацията на щата Минесота играе ключова политическа роля, което налага въпроса дали другите щати ще последват примера на Минесота.

Ветровете в югозападна Минесота щурмуват, ласкаят и обгръщат жителите на селските райони от години. Но какво е нужно ентусиазмът към вятъра да се задържи в селските райони на Минесота? По ирония на съдбата отговорът е радиоактивни отпадъци. През 1994 г. законодателите дебатират разгорещено дали да допуснат съхранение на повече радиоактивни отпадъци в най-голямото съоръжение в щата. Накрая разрешават съхранението при условие да се инвестират средства в 550 мегавата енергия от възобновяеми източници. Появява се първата мащабна инвестиция във вятърна енергия в Минесота.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: e2: Енергия – обуздаване на вятъра