Архив Отечествен фронт

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

Добави коментар

“Отечествен фронт” представя първата част от един филм, посветен на големия българин Григор Вачков.

На 26 май един от най-известните и обичани български актьори можеше да навърши осемдесет години. Можеше, ако не беше си отишъл през 1980-та година.

Последната му роля остана незавършена... Тази събота социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” представя първата част от един филм, посветен на големия българин Григор Вачков.

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

“Искаме това да е един филм от спомени. Да е дълъг и красив филм, бавен и красив, тъжен и красив, дълбок и красив. Искаме да го направим такъв, каквито вече не се правят. Един филм за една епоха. Искаме на Гришата да му хареса.” – разказва Мартин Карбовски.

“Сега имаме звезди. Тогава имахме любимци. Сега сме фенове, тогава бяхме почитатели. Първите големи и истински телевизионни любимци бяха Серго и Митко Бомбата - Стефан Данаилов и Григор Вачков. И понеже телевизията беше само една, и понеже животът беше провинциален и скучен, и понеже хората и звездите стояха по-близо, то те наистина бяха звезди – и то големи! Такива звезди вече нямаме. Затова не е лошо да си ги спомняме. В един черно-бял спомен.”

Силвия и Мартина – момичетата на Григор Вачков - разказват за него. За момчето Григор Вачков, тръгнало от Трънчовица, за да покори голямото кино. За съпруга, бащата и приятеля Григор Вачков. За мъжкаря Григор Вачков. За големия актьор и скромния човек Григор Вачков. За шанса и понякога нещастието да те познава цяла България. За меда на славата и за нейното жило. За това лесно ли е да си дете на Григор Вачков. И за това, че Мартина Вачкова е можела да има сестриче...

“Понякога в ОФ може да се разберат такива тайни, каквито и жълтите вестници не могат да измислят.” – коментира Карбовски. – “Имаше такива времена, в които мъжете не присъстваха на раждането на децата си, но пък снимаха образа на Иван Ефрейторов. Мъжки времена. В които едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш. Спомените на ОФ за Григор Вачков ще продължат и следващата седмица, защото спомените за хората като Григор Вачков трябва да се разказват. Не трябва да избелеят! Тези дни той щеше да е на 80 години. Спомняйте си!”

”Отечествен фронт”, събота, 26 май 2011 г., 18:00 по Нова телевизия

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт , Марта Вачкова

Марта Вачкова: „Аз нямам проблем с килограмите си!”

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми