Кино

„Аве” – на Димитър Гочев е селектиран за седмицата на критиката на филмовия фестивал.

Добави коментар

„Аве” – на Димитър Гочев е селектиран за седмицата на критиката на филмовия фестивал.
И тази година престижния филмов фестивал в КАН ще има българско участие.
Пълнометражния филм – „Аве”, продуциран от Димитър Гочев – “Camera” Ltd. е селектиран в състезателната програма на юбилейното 50-то издание на престижната секция – “Международна седмица на критиката” (Semaine de la critique)

Аве


Филма „Аве” е съвместна продукция на Camera и KB films и е направен с подкрепата на Национален Филмов Център и БНТ.
Режисьор на филма е Константин Божинов, сценаристи са Константин Божaнов и Арнолд Баркъс, оператори Ненад Бороевич и Радослав Гочев.
С участието на: Ованес Торосян, Анжела Недялкова, Николай Урумов, Йосиф Сърчеджиев, Бруно С, Мартин Брамбах, Евгени Михайлов, Койна Русева, Светлана  Янчева, Красимир Доков, Албена Ставрева, Иван Юруков, Йордан Биков и др.

Докато пътува на стоп, за погребението на свой приятел, Камен среща 17 годишната Аве - бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче.

Седмицата на критиката в Кан, стартирала през 1962 година, е най-стария паралелен конкурс, част от филмовия фестивал.
Именно седмицата на критиката е откривател на таланти, като Бернардо Бертолучи,  Франсоа Озон, Гаспар Ное, Кен Лоуч и още много имена от световното кино.

В състезателната програма за късометражно кино на „Седмицата на критиката” през 2005 и 2007 бяха селектирани късометражните филми на Димитър Митовски и Камен Калев – “Get the rabbit back” и “Rabbit Troubles”, които привлякоха вниманието върху двамата режисьори, които в последствие създадоха най- успешните български филми в историята на съвременнотo ни кино.

„Аве” е дебюта в Кан, на режисьора Константин Божaнов.
Така, като дебютант и участник, в една от състезателните програми на фестивала, той ще се бори освен за голямата награда на седмицата на критиката, така и за престижната награда  на фестивала в Кан за дебютанти  – “Златна камера”( Camera d’or)
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър