Актуално В програмата

Живописното с.Лещен в новия епизод на „Вкусът на България“

Добави коментар

Вълнуващото приключение из Родопите на „Вкусът на България“ продължава и тази събота от 11:30 ч. по bTV.

Уникалният дух на село Лещен ще вдъхнови за бъдещето любопитната водеща на предаването - Мария Жекова, а пътят към него ще тръгне от миналото и позабравените традиции на това китно и живописно селце.

Мария ще се разходи по каменните улички на селото, за да се потопи в уникалната му атмосфера и да научи повече за историята му. Тя ще запознае зрителите с човека, помогнал за реставрацията на собствената й къща - майсторът на тиклени покриви Ахмет. Той ще разкрие пред камерата техниката за редене на каменните плочи и тайните на този изчезващ занаят. Местен кулинарен ентусиаст ще й покаже как се приготвя традиционен за региона „богат зелник с пастърма“.

Текст от potv.bg

Плетенето на кошници, дамаджани и дори огради е хилядолетен поминък, носещ романтика към изминалите времена. Един от малкото останали майстори, работил в т. нар. „кошничарско дружество“, ще научи Мария как се плетат кошници. А докато й показва майсторлъка, той ще разкаже и за голямото си семейство и 30-те си внуци.

Тази събота, Мария се убеди, че в региона още живеят старите занаяти и техните майстори, благодарение, на които все още можем да се насладим на невероятната архитектура на района.

„За да запазим вкусът на България трябва да ценим цялата палитра на нашата народност!“, ще заяви на финала тя.

Гледайте „Вкусът на България“ в събота, 1 април, от 11:30 ч. по bTV.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Вкусът на България

Нетрадиционното българско село Осмар в новия епизод на „Вкусът на България“

„Вкусът на България“ акостира на остров Света Анастасия

Приключението в района на Сливен и Ямбол продължава във „Вкусът на България“

Тайната на щастливото дълголетие - в новия епизод на „Вкусът на България“

Каракачански традиции във „Вкусът на България“