ТВ анонси ТВ анонси

„Урок по кино“ с френския режисьор Жан-Жак Ано – в „непознатиТЕ“

Добави коментар

Защо Брат Пит и Шон Конъри обичат толкова Жан-Жак Ано? „непознатиТЕ“ ни срещат с режисьора на филмите „Мечката“, Любовникът“ и „7 години в Тибет“.

Френският режисьор Жан-Жак Ано е любимец на холивудските звезди със своя увлекателен стил на снимане на филми. Той е създал кинохитове като „В името на розата“, „Любовникът“, „7 години в Тибет“ и „Мечката“, а в богатата му колекция от награди има почти всичко – от „Оскар“ до „Сезар“.

„Той е човек, който те държи нащрек“, казва за Ано актьорът Брат Пит, а Шон Конъри е категоричен, че независимо в колко ще му се обади и каква роля ще му предложи, е готов веднага да се качи на самолета и да започне снимки, без дори да е прочел сценария.

Ано е роден на 1 октомври 1943 г. Учил е литература в Сорбоната, но завършва кино. Още с първия си филм „Черно и бяло в цвят“ той получава „Оскар“ за „Най-добър филм на чужд език“.

За пръв път български екип е допуснат в личния свят на Жан-Жак Ано, за да снима документален филм за човека, който успява да убеди Маргьорит Дюрас да пренесе на голям екран знаменития си роман „Любовникът“, посветен на греховната любов между европейка и азиатец.

„Дюрас ме предупреди: „Това е моята книга, моят филм, ти само снимаш изображения“. Отвърнах ѝ, че не е така, не снимам изображения, снимам съдържанието на това, което съм прочел. Тогава тя каза: „Но това е моята книга, моята история“. Отговорих ѝ, че това не е нейната история, това е измислена история и така продължи разговора“, разказва Ано пред журналистите Десислава Минчева – Раул и Георги Тошев в Париж.

Подробности за сложните и деликатни отношения между режисьора и писателката излизат за първи път публично във филма „Урок по кино“, който ще бъде излъчен тази събота (8 октомври) от 13:30 ч. в новия сезон на поредицата „непознатиТЕ“ по bTV.

В епизода Ано разкрива как успява да убеди холивудски звезди да работят в европейски продукции. Французинът говори открито и за сложните отношения с автори, които са ревниви към адаптирането на книгите им за големия екран.

Единствено в „непознатиТЕ“ Ано повдига темата за актьорите, които понякога поставят непосилни изисквания пред режисьора:

„Често ме питат дали е по-лесно да снимам животни в главните роли вместо актьори. Истината е, че и в двата случая си имаш работа със сложни характери“.

За изпитанията и обратите на съдбата, личния си живот и новия си филм, вдъхновен от историята на катедралата Нотр Дам в Париж, разказва Жан – Жак Ано тази събота (8 октомври) от 13:30 ч. по bTV във филма „Урок по кино“ на журналистите Десислава Минчева – Раул, Георги Тошев, оператора Деян Парушев и режисьора Борис Сиромахов.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

„непознатиТЕ“ с филм за актьора Христо Живков

„непознатиТЕ“ празнуват рожден ден с актьора от „Осъдени души“ Ян Енглерт

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния

„непознатиТЕ“ зад кулисите на Фридрихщат палас

Легендата „Бърнинг мен“ в документалния филм „Преживяване в пустинята“