ТВ анонси bTV

„непознатиТЕ“ празнуват рожден ден с актьора от „Осъдени души“ Ян Енглерт

Добави коментар

Какво се случва днес с един от най-известните полски актьори, прочул се с ролята на отец Ередия във филма „Осъдени души“ на режисьора Въло Радев, по едноименния роман на Димитър Димов?

Филмът на журналиста Георги Тошев „Без аплодисменти“ разказва за звездата на полското кино и театър – Ян Енглерт. Заедно с оператора Антония Барулова – Михайлова те го откриват в Националния театър във Варшава, където е директор вече 20 години. С екипа на полската телевизия TVN „непознатиТЕ“ подготвят изненада за 80-ия му рожден ден.

За любовта на публиката и жените, за страстта към футбола и театъра, за разочарованията и звездните му срещи със София Лорен и Джеръми Айрънс – Ян Енглерт разказва във филма „Без аплодисменти“, който bTV ще излъчи тази неделя (17 декември) от 11:00 ч. в документалната поредица „непознатиТЕ“.

Енглерт признава, че една от най-важните му срещи е с режисьора Въло Радев във филма „Осъдени души“. „Той беше първият режисьор в моя живот, който повярва в мен на сто процента. Винаги ме ангажираха, избираха, но винаги имаше едно „но“... А аз тогава почувствах, че той наистина ми вярва, че аз съм добър и че заедно ще сътворим нещо, че ще го направим заедно…“, споделя Енглерт пред Тошев, докато му показва ремонтирания Народен театър – най-модерната сцена в Европа днес.

В кабинета си Енглерт показва една специална снимка. На нея е само на няколко месеца, а на гърба ѝ е написано: „Най-младата звезда на Холивуд“ – един пророчески надпис, оставен от дядо му през 1943 г. Никой в семейството на Енглерт не е бил актьор, но той става един от най-обичаните артисти в Полша.

„Мечтата е нещо, което предварително предполага недостижимост. Аз предпочитах да си начертавам цели, да се стремя към финала на идеята, а не да мечтая. Смятам, че това, разбира се, също ми е пречело в тази професия. Това свеждане на всичко до логиката на някои събития не е добро за твореца. Но затова пък никога не съм падал! Никога не полетях, но и никога не паднах! От време на време политах, но не заради това, че бях „прекрасен“... Във филма на Радев „летя“ и до днес... В ролята на Конрад в „Освобождение“ на Виспиански, когато играехме по време на военното положение, публиката така плачеше в залата, че аз летях... Защото зрителите ме повдигаха! Не че аз бях чудесен, просто публиката ме издигаше…“, признава Енглерт пред българския екип.

За най-трудния период, когато се разделя с първата си съпруга, за загубата на майка си и битките в театъра и киното, за неизиграните роли и разминаването с Клаудия Кардинале – Ян Енглерт в „непознатиТЕ“тази неделя (17 декември) от 11:00 ч. само по bTV!

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

„непознатиТЕ“ с филм за актьора Христо Живков

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния

„непознатиТЕ“ зад кулисите на Фридрихщат палас

Легендата „Бърнинг мен“ в документалния филм „Преживяване в пустинята“

Историята на тангото – тази неделя в „непознатиТЕ“ от 11:00 ч. по bTV

В програмата: