Неделя, 18 юли, 19:30 ч.
тема: Соя с дъх на салам
автор: Рада Богданова
оператор: Георги Георгиев
Свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, гума гуар, дисфосфати... Всеки от нас може би е купувал нещо подобно, а после от новините е разбрал, че се готви нова нормативна база за месните продукти, която с едно изречение звучи така: Това което не искат да го ядат кучетата, да не го даваме да го ядат нашите деца...
Днес според етикетите потребителският избор между традиционни типове салам – телешки, „Камчия” или хамбургски, опира също и до: със или без така наречения птичи прат или още МОМ, разбирайте машинно отделено месо, с неизбежните костни примеси. При все че птичите добавки не се вписват в спомените ни от едно време.
По сегашните правила производителите не са задължени да пишат на етикета колко точно процента соя влагат, но пък би трябвало при изреждането на всички съставки над два процента, да започнат от тази, която е в най-голямо количество.