Неделя, 13 юни, 19:30 ч.
тема: Българският бацил
автор: Живко Константинов
оператор: Владислав Топчиев
Мит или реалност е българското кисело мляко?
Тайната на киселото мляко била позната още на древните траки. Според друга теория българското кисело мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис”, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. Векове по-късно в началото на 20 век, благодарение на носителя на нобелова награда Иля Мечников, българското кисело мляко става известно на целия свят. Мечников събрал сведения за 36 страни и установил, че най-много столетници има в България - четирима на 1000 души.
За елексир на дълголетието било обявено българското кисело мляко, основна храна на българина, произвеждано единствено в България. Все още обаче не бил известен причинителят на подквасването. С тази задача се заема българинът от трънското село Студен извор – д-р Стамен Григоров. След многобройни опити в лабораторията на проф. Масол в института по медицина в Женева проучва микрофлората на българското кисело мляко. Така той открива и изолира под микроскоп млечнокиселия бацил, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко. По-късно пръчковидната бактерия е наречена Лактобацилус Булгарикус в чест на неговия първооткривател.
12 години по-късно Орла Дженсън доказва, че при производството на кисело мляко, освен лактобацилус булкарикус участват и кълбовидни микроорганизми, наречени Стрептококус термофилус. Началото на промишленото производство е поставено през 1960 година в млекоцентралата „Сердика” - София....
Снимка: Булфото