Неделя, 19 декември, 19:30 ч.
тема: Анализирай това
автори: Живко Константинов
оператор: Владислав Топчиев
Какво съдържа бебешката храна, която даваме на нашите деца? Тази тема вълнува всяка бъдеща или настояща майка днес. Все по-голям брой бебета или никога не са били кърмени или това е било за кратко време. Вместо това им се дават промишлено обработени пюрета. Според Световната здравна организация повече от 60 % от родителите ползват произведените в заводи детски храни. Познанията ни за тези продукти и техния химичен състав са ограничени. Никой не може да е сигурен дали в тях не се съдържат различни химикали, замърсители, пестициди, нитрати, консерванти, които крият големи рискове за живота и здравето на крехките същества.
България е била лидер в производството на детски храни, изнасяни за целия Съветски съюз и Европа, а суровините са били отгледани у нас. За съжаление в днешно време износ няма, а всички суровини идват предимно от Гърция, Полша, Италия, Белгия и Германия. Оказва се, че единствените български продукти са тиквите, сливите и прасковите. Дори месото не е българско, тъй като често липсва гаранция за качество и произход. Според собствениците на фабрика от България не могат да се закупят големи количества плодове, зеленчуци и месо, затова са принудени да внасят чуждите продукти...