Актуално bTV Репортерите

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Добави коментар

За съдбата на жените, избрали да живеят като мъже, разказват журналистът Радиана Божикова и операторът Добромир тази събота, 16 април в bTV Репортерите веднага след централната емисия на bTV новините. Те ще срещнат зрителите с традиции, непонятни за днешното модерно общество.

В прокълнатите планини на север в Албания живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа. Във филма ще научим какви са мотивите едно момиче да реши да се превърне в бурнеша – жените, които избират да изживеят живота си като мъже.

Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен - замяна на мъжа начело на семейството с жена. Това са времена, в които мъжете взимат решения. Жената е длъжна да се грижи за бита и отглеждането на децата. Но се появяват девойки, които се чувстват заключени в тези социални роли, готови са да тръгнат по пътя на честта, изоставяйки своята женска идентичност. Искат да бъдат уважавани жени със силата на мъж, но не за себе си, а за другите, които имат нужда от тях. Доброволно се отказват от брак и сексуални отношения и избират да изживеят живота си като мъже. Вършат мъжка работа, обличат се и се държат като мъже и имат глас в управлението на общността.

Така се появяват т. нар. клетвени девици или бурнеши. С падането на режима отваря страната към модерния свят , но нито комунизмът, нито зараждащата се демокрация не успяват да променят вековните традиции в по-откъснатите планински райони на Албания.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители

Историята на бебе Катерина, което обедини България – в bTV Репортерите