Актуално В програмата

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

Добави коментар

В съботната вечер bTV Репортерите ще постави на фокус живота на глухите хора у нас, пречупен през призмата на спорта.

В съботната вечер bTV Репортерите ще постави на фокус живота на глухите хора у нас, пречупен през призмата на спорта. Филмът „Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци“ е дело на спортния журналист Флорина Иванова, операторите Борис Пинтев и Любен Кацаров и монтажиста Николай Раденков, които преплитат две истории, посветени на тишината, футбола и любовта. Главен герой в първата е Цветомир Пенев – футболист в националния отбор по футзал на България за глухи, а във втората пред камерата на bTV застава самият отбор и неговите треньори – Пламен и Христо Петкови.

 

Добави описаниеЦветомир Пенев е напълно глух. Преминал е през трудно детство с множество перипетии, които оставят тежък отпечатък върху живота му. С предизвикателствата на съдбата обаче му помага да се справи спортът, и по-конкретно футболът. Така, днес той се радва на щастливо семейство, а на 26 септември зрителите ще се срещнат и със съпругата му Ива, и малкия им син Лео. Как се променя пътят на един млад човек, белязан от редица превратности, за да продължи да върви напред, да създаде семейство - като всяко друго,  и да се радва на малките житейски подаръци, като този, че вече може да гледа телевизия, благодарение на жестомимичния превод – зрителите ще научат в съботната вечер.Филмът на bTV Репортерите ще ги срещне и с близнаците - треноьори на националния ни отбор по футзал Пламен и Христо Петкови. Двамата са бивши професионални футболисти в „Локомотив“ Горна Оряховица, в Б група, и имат частично увреждане на слуха, заради което през 2002 г. получават покана да станат футболисти в националния отбор за глухи. Тогава те се колебаят, защото никога до онзи момент не са общували с глухи хора. Предразсъдъците са налице, но в крайна сметка взимат решение да заиграят в тима, което определят като най-правилния избор в живота си. Впоследствие стават и треньори на националния отбор, с което пишат първата страница на нова щастлива приказка.

 

Добави описание


Как спортът като социален феномен има силата да помага, обединява и изглажда различията, за да могат чуващи и глухи да говорят на един общ език – този на обичта и уважението, зрителите ще научат в съботната вечер, веднага след bTV Новините от 19.00 ч.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители

Историята на бебе Катерина, което обедини България – в bTV Репортерите