Актуално bTV Репортерите

Кербала 15 години по-късно. Оцелелите разказват

Добави коментар

Журналистът Габриела Наплатанова представя гледната точка на оцелелите в най-кървавата атака срещу българския контингент в Ирак

Тази събота bTV Репортерите представя филма „Кербала 15 години по-късно. Оцелелите разказват” на журналиста Габриела Наплатанова и оператора Павел Баев. 15-тата година от атаката срещу българските военнослужещи в Ирак е повод да се припомни подвига на героите от Кербала и поуките, написани с кръв.

От документалния проект стават ясни специалните задачи, които са изпълнявали българските командоси в Ирак и тайнствена операция, която е завършила с елиминирането на терористи.  

Екипът на bTV представя гледната точка на оцелелите в най-кървавата атака срещу българския контингент в Ирак. Използвани са документи и свидетелства както на ранените, техните спасители и родителите им, които още търсят истината за грешките, допуснати в Кербала и недоумяват защо след 15 години битка с институциите у нас подпомагането от държавата заради загубата на синовете им остава символично.

Това е петият поред проект на Габриела Наплатанова, автор на десетки филми на военна тематика и с опит в отразяването на конфликти в Ирак и Афганистан. Предишните предавания , свързани с Кербала са „40 дни”, „Белези от Кербала”, „Спомени от Кербала ” и „Признания за Кербала”.

Именно в издание на bTV Репортерите в първите дни след атаката срещу българската база в Кербала се показват пропуските в охраната и отбраната на българската база Индия в иракския град. 10 години по-късно именно медийният интерес по трагедията в Кербала стана причина за разсекретяване на доклада за причините довели до кървавия атентат, при който петима български воини загинаха, 73 бяха ранени.

15 години по-късно мненията в армията са полярни - от съпротива към журналистическите разследвания до респект към историята и необходимост да помним случилото се на 27.12.2003 г.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители