Актуално В програмата

Свежи аспержи и ароматна баница от ревен във „Вкусът на България“

Добави коментар

В последния за сезона епизод на “Вкусът на България“ – тази събота от 11:00 ч. по bTV, Мария Жекова ще отведе зрителите в китното село Джулюница, което се намира на границата на Предбалкана и Дунавската равнина.

Село Джулюница е известно със зеленчукопроизводството си – както в миналото, така и днес. В селото се намира една от малкото ферми за аспержи в България. Днес това звучат доста екзотично, но в началото на 20 в. България е била първа по производството им в Европа. Техният сезон е кратък, но екипът на предаването ще успее да покаже на зрителите този “аристократ” на зеленчуците. Фермата е факт благодарение на ентусиазирания земеделец Христо, който заради мечтата си да отглежда аспержи в родната си Джулюница, се завръща в България. Той ще сподели пред камерата какви са тайните за отглеждане на аспержи, какви видове съществуват и в какви рецепти са подходящи да се приготвят. Мария ще открие, че и сурови те са чудесни и ще планира да ги включи в следващата си рецепта за салата.

Пак в Джулюница, Мария ще се “срещне отблизо“ с друго позабравено у нас растение – ревен, което днес главно се използвало като билка. Домакинът, майка му и водещата на „Вкусът на България“ ще приготвят специално баница с ревен.

В края на своето пролетно кулинарно пътешествие Мария ще се завърне, с аспержи в ръка, в своето село Върбово, там където е нейният дом. За да разкаже и покаже най-ценното, според нея, както тя я нарича - “моята родопска музика”. Това е стадо от стара застрашена порода късорого родопско говедо. Кой ги отглежда и защо е избрал това – зрителите ще разберат в събота 11:00 ч. по bTV.

Не пропускайте последния епизод на„Вкусът на България“ за сезона - тази събота от 11:00 ч. по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Вкусът на България

Новият епизод на Вкусът на България отвежда зрителите до крепостта „Баба Вида“

"Вкусът на България" разкрива тайните на калдъръмените улици в Пловдив

"Вкусът на България" се завръща с вълнуващо пътешествие в Брезово

Какъв е бил вкусът на царете ще стане ясно в новият епизод на Вкусът на България

„Вкусът на България“ гостува в приказното село Борика