Спорт Спорт по ТВ

Шампионска лига и Лига Европа по ТВ2 И РИНГ до 2012 година

1 коментар

ТВ2 и РИНГ спечелиха търга на УЕФА за излъчването на футболните турнири Шампионска лига и Лига Европа за период от три години.
ТВ2 и РИНГ спечелиха търга на УЕФА за излъчването на футболните турнири Шампионска лига и Лига Европа за период от три години.

От следващата година българските телевизионни зрители ще могат да гледат Шампионска лига и Лига Европа по ТВ2 и РИНГ. Двете телевизии се пребориха за правата на най-гледаните футболни турнири. Това е поредният удар на двете телевизии, след закупуването на правата на Българското футболно първенство. „Не можем да скрием задоволството си от този факт. Това не са просто футболни срещи, а марка, която ние смятаме да развиваме през следващите години”, споделя Огнян Димов, генерален директор на ТВ2 Груп.

Освен телевизионните права, медийната група на ТВ2 ще притежава и правата за интернет и мобилни телефони. „За такъв проект ще ни трябват доста млади хора с идеи, защото същинската работа тепърва предстои. Имаме много планове за развитие на тези марки. Не смятаме да се ограничим само с излъчванто им”, разказва Ивайло Гюров, изпълнителен директор на РИНГ.

Какво ще излъчват двете телевизии:
Всеки вторник и сряда, когато са редовните кръгове на Шампионска лига, ТВ2 ще има първия избор кои срещи да предава. Така наречените “first pick”.
Всеки четвъртък, когато са редовните кръгове на Лига Европа, РИНГ ще излъчва пряко по два мача. Един от 20:00 часа и късна среща от 22:00 часа.

Какво е Шампионска Лига:
Турнирът е създаден през сезон 1955/56 по идея на френския журналист Габриел Ано като надпревара, в която взимат участие победителите в националните първенства на европейските страни. През сезон 1992/93, турнирът е преименуван на Шампионска лига, а от сезон 1997/98, право на участие имат и отбори, подгласници на шампионите в най-титулуваните първенства в Европа.
По традиция купата на европейските шампиони се дава всяка година на отбора, спечелил финалния мач на турнира. Той има право да задържи трофея в рамките на една година. Ако един отбор спечели три последователни купи на европейските шампиони или спечели турнира общо пет пъти, той има правото да задържи трофея завинаги, като за следващото издание на турнира се изработва нова купа.
Отборите, които са получавали завинаги трофея са:
  • Реал Мадрид - спечелил първите пет издания от 1956 до 1960 година;
  • Аякс - спечелил три последователни трофея от 1971 до 1973 година;
  • Байерн Мюнхен - спечелил три последователни трофея от 1974 до 1976 година;
  • Милан - спечелил купата за седми път през 2007 година;
  • Ливърпул - спечелил купата за пети път през 2005 година;

Клубове от общо 31 страни, членки на УЕФА, са записвали участие в груповата фаза на турнира. Засега само един български отбор е достигал до тази фаза - тимът на ПФК Левски (София), записвайки своето единствено участие през сезон 2006-07.
За сезон 2007/2008, 4,6 милярда души са гледали на живо над 41 000 часа от предаванията Шампионска лига.

Какво е Лига Европа:
Лига Европа ще замести от сезон 2009/2010 Купата на УЕФА. Освен ново име, вторият по сила клубен eвротурнир ще има и нов формат. Ще се състезават 48 отбора, разделени в 12 групи по 4. Първите два отбора във всяка група, както и 8-те трети отбора от групите на Шампионската лига ще оформят поток от 32 отбора, които ще се състезават на елиминационен принцип. Идеята на организаторите е да се увеличи конкуренцията. Лигата съществува от 1971/72 година.

Финалът на купата на УЕФА за сезон 2007/2008 е гледан от 19,3 милиона зрители в най-големите Европейски държави и в Русия от 13,25 милиона. Глобалната аудитория е 41,4 милиона зрители.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Футбол

Световното първенство по футбол 2022 в ТВ програмата

Евро 2020 в каналите на Нова и БНТ - ТВ програма

БНТ 1 излъчва ЦСКА - „Клуж“ и „Лудогорец“ - „Антверп“

УЕФА отложи Евро 2020 за лятото на 2021

Вълнуващи футболни срещи и звезден уикенд от НБА през февруари по DIEMA XTRA