Актуално В програмата

Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта

Добави коментар

На 6 май (петък), навръх Деня на храбростта и празника на Българската армия, Гергьовден, БНТ 1 ще излъчи специална програма с традиционния за БНТ тематичен блок „Денят на храбростта“, документални, игрални филми и музикални продукции.

Празникът, който за трета поредна година ще премине без военен парад в София, се пренася отново в ефира на обществената телевизия и ще осигури на зрителите преки предавания от всяка точка на страната, където ще бъде отбелязан Денят на храбростта.

Специалният празничен блок „Денят на храбростта“ започва в 7:00 ч. Водещи на превърналото се в традиция за БНТ на 6 май тематично предаване са водещата на сутрешния блок „Денят започва“ Христина Христова и водещият на централната емисия новини „По света и у нас“ Даниел Михайлов. Техни гости в „Денят на храбростта“ ще бъдат министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Специална част от програмата е и участието на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

В 9:00 ч. пряко от Паметника на Незнайния воин в София зрителите на БНТ 1 ще видят тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Какво е лицето на българската армия днес и как изглеждат най-новите придобивки на въоръжените ни сили – зрителите на празничния блок „Денят на храбростта“ по БНТ 1 ще проследят на живо специалните демонстрации на способности от военнослужещи от Сухопътните войски – на учебен полигон „Ново село“, Военновъздушните сили – в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево, Военноморските сили – на Морска гара „Варна“ и Съвместното командване на специалните операции – в учебен център „Црънча“.

За седма година дирекция „Новини и актуални предавания“ и дирекция „Техника и технологии“ на Българската национална телевизия осъществяват едно от най-мащабните преки предавания, за което допринасят най-добрите екипи от репортери, оператори, режисьори, монтажисти, звукорежисьори и инженери. Тази година празничният блок „Денят на храбростта“ по БНТ 1 ще се излъчва едновременно от повече от 11 локации по суша, въздух и море, с 63 камери, разположени в точки, които ще дадат уникален поглед на зрителите към събитията в центъра на София и във военните поделения в страната.

Гледайте празничния блок „Денят на храбростта“ с водещи Христина Христова и Даниел Михайлов – от 7:00 ч. до 12:00 ч. на 6 май по БНТ 1 и в сайта BNTNEWS.BG!

В 12:30 ч. – след обедната емисия новини „По света и у нас“ – зрителите на БНТ 1 ще се насладят на музикално-танцовия спектакъл „Време за фолклор“, а в 14:00 ч. програмата продължава с детския игрален филм „Мигове в кибритена кутийка“. Режисьор на лентата е Мариана Евстатиева-Биолчева, оператор е Емил Вагенщайн, автор на сценария е Олга Кръстева, а музиката е дело на Симеон Пиронков. Главните роли във филма се изпълняват от Диляна Симеонова, Виолета Донева, Досьо Досев, Владимир Василев, Люба Алексиева, Леда Тасева, Стефан Данаилов, Надя Тодорова и други.

В 15:25 ч. започва музикалният филм „Живко Колев – Живот като песен“, посветен на именития български поет, автор на текстове, сценарист, продуцент и изпълнител. Програмата на БНТ 1 на 6 май продължава в 16:30 ч. с документалния филм „Белите орли“ на режисьора Владимир Щерянов, по сценарий на Димитър Недялков и с оператор Емил Топузов. Продукцията от 2020 г. проследява историята на 21-годишния Рудолф фон Ешвеге, който през Първата световна война пилотира единствения самолет, защитаващ българските войски на Македонския фронт.

В 17:30 ч. БНТ 1 ще излъчи българския игрален филм „Военен кореспондент“ за непознатия Йордан Йовков – войник, кореспондент, приятел, мисионер и летописец на болката, страданието и копнежа по време на война. Режисьор на лентата е Костадин Бонев, оператор е Константин Занков, а сценарият е дело на Влади Киров и Владислав Икономов. В главните роли са Пенко Господинов, Антоний Аргиров, Ирина Жамбонас, Йоана Буковска, Гергана Плетньова, Атанас Атанасов, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев, със специалното участие на Елена Стефанова.

Късната програма на БНТ 1 на 6 май продължава в 21:00 ч. с българската историческа драма „Врагове“, по сценарий и режисура на Светослав Овчаров. Главните роли във филма се изпълняват от Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле и Димитър Овчаров. В 22:35 ч. по БНТ 1 започва концертът „БГ рок симфони“ с участието на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликарев, Орлин Горанов, Тони Чембъра, легендарните групи Щурците, Сигнал, ФСБ, Фактор, Контрол и други.

Гледайте специалната празнична програма по БНТ 1 на 6 май!

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър