Филми Екшъни

Патриотът

Добави коментар

Действието се развива в Южна Каролина през 1776 г. Бившият герой от войните с французи и индианци Бенджамин Мартин се посвещава изцяло на семейството си.

The Patriot 2000 / САЩ

Екшън

Режисьор:    Роланд Емерих

В ролите:    Джейсън Айзъкс, Мел Гибсън, Чеки Карио, Том Уилкинсън, Рене Обержоноа, Том Уилкинсон, Хийт Леджър, Крис Купър, Джоли Ричардсън и др.

 

Патриотът


Действието се развива в Южна Каролина през 1776 г. Бившият герой от войните с французи и индианци Бенджамин Мартин се посвещава изцяло на семейството си. Но събитията рушат идилията на спокойния семеен живот - военният сблъсък с английската армия е неизбежен. Синът на Бенджамин - Гейбриъл е идеалист, който въпреки бащината забрана се записва доброволец в предстоящата война. Бенджамин ненавижда войната, но вярва в справедливата кауза. И той нарамва оръжието рамо до рамо със сина си, повеждайки местната съпротива срещу многочислената английска армия.

И този филм изчерпва посланието си още със самото заглавие. Но това съвсем не е плакат на тема "патриотизъм", нито пък сухо и превзето историческо описание. Човешките съдби оцветяват с неповторим колорит събитията, върху чийто фон се разгръща драмата на героя. Заклет пацифист, с оръжие в ръка той се вдига да защитава родината си, проумявайки, че всъщност воюва за щастието на своето семейство. В днешно време, когато тенденциите към глобализация на обществото доминира и формира общественото мнение, посланието на филма звучи не само затрогващо. То е послание към всички и важното е, че се "чете" безпогрешно. Несъмнено, заслугата е както в отличната драматургия и стилната режисура, така и в обаятелното присъствие на Мел Гибсън в централната роля. Този превъзходен актьор придава индивидуалност на образа, психологическа дълбочина на драмата му. И разбира се, блясък на постановката, без който и най-добрите намерения биха останали без художествено покритие.

ПатриотътПатриотътПатриотътПатриотътПатриотът


 

 

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Патриотът , Мел Гибсън

Петъци с Мел Гибсън по bTV Action през юни

„Как прекарах лятната ваканция” - всичко за филма

Мел Гибсън влиза в затвора в КАК ПРЕКАРАХ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ