Актуално В програмата

Народен вкус и живопис във „Вкусът на България“ по bTV

Добави коментар

В събота, 29 октомври, от 11:30 ч. „Вкусът на България“ ще отведе зрителите на bTV на поредното вкусно пътешествие.

Този път водещата Мария Жекова ще се потопи в историята, обичаите и културата на Тетевенския балкан, ще надникне в местния бит и ще научи рецепти, които не могат да се срещнат никъде другаде.

Иван Вазов някога е казал: „Ако не бях дошъл в Тетевенския балкан, щях да бъда чужденец на майка България. Много съм бродил и скитал, но не съм видял по-чуден рай.“

Повод за това възклицание е едно от най-дългите и живописни села в България и първа спирка от новия епизод на „Вкусът на България“ – с. Рибарица. Тук Мария ще разбере тайните на приготвянето на характерната за селото рибена чорба – тетевенската саламура. В село Черни Вит пък зрителите ще гостуват на младата Тодорка, която носи в сърцето си страстта към старите рецепти. Тя ще демонстрира как се прави тетевенска коприва със сланина и таратор от джанки, а след това друг местен ще разкаже повече за трюфелите и къде можем да ги открием. Вдъхновена от вкуса на българския трюфел Мария ще го интегрира в италианско ризото.

Финална спирка в тетевенската обиколка е най-значимата забележителност за района – Гложенският манастир, изграден през 13-и век. Той е построен високо в планината и „когато човек е тук чува тишината, дъхавият вятър те отнася някъде далеч и те кара да усетиш какви са духът и вкусът на България“.

Гледайте новия епизод на „Вкусът на БЪлгария“ тази събота от 11:30 ч. по bTV

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Вкусът на България

"Вкусът на България" разкрива тайните на калдъръмените улици в Пловдив

"Вкусът на България" се завръща с вълнуващо пътешествие в Брезово

Какъв е бил вкусът на царете ще стане ясно в новият епизод на Вкусът на България

„Вкусът на България“ гостува в приказното село Борика

„Вкусът на България“ представя богатството на родното Черномори