Актуално В програмата

Мистерията на Брауновия газ, създаден от българин в „Неразказано в историята“

Добави коментар

На 24 май (вторник) от 20:00 ч., новият специален епизод от документалната поредица на bTV „Неразказано в историята“ – „Гражданин на света: Юл Браун“, ще разкаже изумителната история на Илия Вълков.

Бележитият български изобретател е роден във Варна, но през 50-те години бяга от режима в България. Вълков емигрира в Австралия, където променя името си на Юл Браун и прави редица открития, най-голямото от които е Брауновият газ.

Аз вземам водата, преобразувам я в газ, използвам енергията на газа и го превръщам отново във вода. Това е кръговрат, който никога няма да свърши“, заявява изследователят.
Текст от potv.bg

Брауновият газ представлява имплозивна смес от водород и кислород, произвеждана от Браунов генератор. Приложенията са многоспектърни, но най-общо това е добиване на енергия от чешмяна вода. По този начин Юл Браун успява да измине с един резервоар 1600 километра с кола през 70-те години. Интересите на петролните компании обаче спират по-нататъшното развитие. Към момента приложението на Брауновия газ е в металургията и други енергоемки индустрии.

В условията на енергийна криза и драстично повишение на цените на горивата, дали опцията автомобил да се управлява с чешмяна вода е възможна, зрителите предстои да разберат. Не пропускайте документалния филм „Гражданин на света: Юл Браун“ от поредицата „Неразказано в историята“, посветен на живота на българския изобретател Илия Вълков - на празничния 24 май от 20 ч. по bTV.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Неразказано в историята

„Неразказано в историята“ представя филма „Легендата за Охридското злато“

Празнично изнесено студио в ефира на bTV за 24 май

bTV излъчва филмa “Завещанието на Евлоги Георгиев” на 24 май

Поредицата “Неразказано в историята” представя “Гробът на Левски”

bTV представя нов филм от документалната поредица „Неразказано в историята“

В програмата: