ТВ анонси БНТ

„Крадецът на праскови“ по едноименната повест на Емилиян Станев по БНТ 1

Добави коментар

На 8 май (неделя) от 21:00 ч., БНТ 1 ще излъчи българската драма „Крадецът на праскови“ в неделната поредица „БГ киновечер“.

Филмът е създаден по едноименната повест на Емилиян Станев. Сценарият и режисура на Въло Радев, а оператор е Тодор Стоянов. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков. В ролята на Иво Обретенович, който е сръбски военнопленник влиза Раде Маркович, а Елисавета е изиграна от Невена Коканова.

„Крадецът на праскови“ разказва историята на съпруга на български офицер, която се влюбва в сръбски военнопленник. Действието се развива в края на Първата световна война в красивия старопрестолен град Търново. Животът в града е белязан от печата на назряващата национална катастрофа. Комендантът на града, педантичен офицер, държи съпругата си Лиза зад дебелите стени на дома си, сред дръвчета праскови. Един ден Лиза открива сърбина Иво Обренович да краде плодове от нейната градина. Гладът го е довел до бягство от военнопленическия лагер. В младата жена се събужда състрадание, което скоро преминава в голяма любов. На този печален и тревожен фон се ражда и процъфтява една голяма любов - мъчителна и безнадеждна, но светла, преобразяваща, каквато може да бъде само любовта по време на война. И двамата разбират, че в размирно време любовта им е обречена, но това засилва още повече чувствата им. Красотата не може да бъде скрита, любовта не може да бъде убита, дори в един откраднат миг.

Гледайте „БГ киновечер“ всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър