ТВ анонси Нова ТВ

Филмът за Кристо „Да ходиш по вода“ в ефира на NOVA NEWS

Добави коментар

Филм-портретът „Да ходиш по вода“, посветен на световноизвестният авангардист Кристо, ще бъде излъчен в ефира NOVA NEWS тази събота, 2 септември, от 22:20 ч.

Зрителите ще имат възможност да си припомнят артистичните търсения, безпрецедентната отдаденост и уникално усещане за естетика на твореца. Лентата, реализирана с подкрепата на кампанията „NOVA подкрепя българските филми“, проследява процеса по реализирането на една от най-мащабните и амбициозни арт инсталации в света - „Плаващите кейове“.

Изумителният шедьовър е сред последните артистични приключения на Христо Явашев, които се зараждат като съвместна идея с партньорката му Жан-Клод още през 1970 г. Проектът става реалност през 2016 г. – седем години след смъртта на нежната му половинка, в италианското езеро Изео в подножието на Алпите. Арт инсталацията дава възможност на посетителите да ходят безопасно 3 км по вода в продължение на 16 дни чрез свързани полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят.

„Да ходиш по вода“ с режисьор Андрей Паунов проследява сложната организация и работния процес на Кристо и екипа му по реализирането на арт инсталацията. В лентата зрителите ще видят и неговия племенник Владимир Явашев, който през последните години е дясната ръка на артиста и участва в създаването на всички негови проекти. В продължение на шест месеца 10 екипа проследяват целия процес по изграждането на „Плаващите кейове“, заснети са над 750 часа суров материал, представящ впечатляващата работа на легендарния артист. За първи път филмът е излъчен на международния фестивал в Локарно, по-късно открива 23-ото издание на София филм фест. Намира място и в официалните селекции на филмовите фестивали в Торонто и Ню Йорк.

Не пропускайте филма „Да ходиш по вода“, посветен на Кристо - в събота, 2 септември, от 22.20 ч. по NOVA NEWS.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър