Филми Драми

Добро утро, нощ

Добави коментар

На 16 март 1978 г., италианският премиер Алдо Моро е отвлечен от „Червените бригади” – милитаристична, комунистическа групировка в Италия.

Buongiorno, notte - Италия, 2003
Драма

Режисьор: Марко Белучио
В ролите: Луиджи Ло Кашо, Мая Санса, Роберто Херлицка

На 16 март 1978 г., италианският премиер Алдо Моро е отвлечен от „Червените бригади” – милитаристична, комунистическа групировка в Италия. Моро е сред основните поддръжниици на споразумението, което трябва да доведе до първото италианско правителство, двустранно подкрепено от християндемократите и комунистите, в периода на тежка социална и икономическа криза. По време на похищението и петимата агенти, които го охраняват са убити. Тялото на Моро е открито на 9 май 1978 г. в автомобил паркиран на улицата, между щабовете на Християндемократическата и Комунистическата партии. Филмът, вдъхновен от трагичното събитие травмирало цялата нация, се фокусира предимно върху взаимоотношенията между пленника и Киара – млада жена, чиято роля е да пази затворника.

Животът на Киара - библиотекарка и домакиня от една страна и политическия процес, който се води срещу Моро от приятелите ѝ от друга, докато цяла Иалия трепетно очаква революцията. Киара се чувства раздвоена и започва да изпитва съмнения относно политическите си убеждения, дори плаче, когато слуша писмото на Моро до Папата. Новините съобщават на хората какво се случва в Италия /някои политици настояват за смъртно наказание за похитителите, Папа Павел VІ апелира Моро да бъде освободен/. Но държавата няма намерение да се поддаде, приемайки условията на терористи за да бъде освободен заложникът. Червените бригади осъждат Моро на смърт и историята приближава до своя трагичен край, въпреки, че пред очите и сърцата на зрителите на въображаемо шоу, Алдо Моро крачи щастлив и свободен из Рим.

Филмът е базиран на действителен случай.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Добро утро, нощ