ТВ анонси БНТ

БНТ 1 излъчва филм в памет на скулптора Величко Минеков

Добави коментар

Днес (3 август) от 22:40 ч. по БНТ 1 ще се излъчи документалния филм „Когато свършат думите“ в памет на майстора с широк художествен талант Величко Минеков.

Филмът „Когато свършат думите“ води към среща с изкуството на скулптора Величко Минеков. В разговор за материята, духа и човека, художникът разкрива ролята на скулптурата като начин и смисъл на живот. Минеков споделя мисли и истории с колегите и приятелите си, разказва за откраднатите метални фигури, за изявите си по света и у нас. Негови творби красят Център Кенеди във Вашингтон /бронзовата фигура „Марица“/ и композицията „Хлябът“ пред сградата на Международната организация на труда и социалните грижи на ООН в Женева. Впечатляващи са „Пиещата селянка“ пред Софийската градска галерия, скулптурата на Владимир Димитров – Майстора на ул. “Шипка“, пред Съюза на художниците, „Орфей“ в Борисовата градина, Лъвовете пред Съдебната палата и много други.

Величко Минеков е майстор с широк художествен талант – от малка пластика и портрет до внушителни фигури и композиции. Завършил е Националната художествена академия и е един от малцината творци, имали шанса да учат едновременно при трима големи автори в съвременната българска скулптура – Андрей Николов, Марко Марков и Любомир Далчев. Лично познавал и работил в ателиетата на Марсел Жинон, Хенри Мур, Задкин, Асен Пейков, Мацини. Творбите на Величко Минеков са представени в Националната художествена галерия, в Софийска градска художествена галерия, в други областни галерии в България, както и в Русия, Швейцария, САЩ, Унгария, Германия, Австрия, Италия, Иран, Египет и други.

Режисьор на документалния филм „Когато свършат думите“ е Росен Елезов, по сценарий на Емилия Савчева и оператор Владимир Венков.

Гледайте „Когато свършат думите“ на 3 август (сряда) от 22:40 ч. по БНТ 1

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър