Кино

“Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще открие София Филм Фест на 10 март

Добави коментар

“Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще открие София Филм Фест на 10 март

Вдъхновен от действителен случай от Трибунала в Хага, филмът на Иглика Трифонова разказва за едно съвременно жертвоприношение

Звезден актьорски състав от осем различни националности, филмови екипи от България, Босна, Холандия и Швеция, операторът Рали Ралчев и композиторът Теодосий Спасов – това е видимата страна на “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, зад която стоят десет години подготовка, подкрепата на филмови фондове и телевизии от три страни и продуцентите Улф Синерхолм, Петра Худингс и Росица Вълканова.

Ованес Торосян

Сръбско момче, осъдено в Босна за участие във военни престъпления, е призовано в съда в Хага, като ключов свидетел на обвинението срещу високопоставен сръбски военен. В ролята на момчето е един изненадващ Ованес Торосян. В ролята на обвиняемия е Красимир Доков, актьорът-кадем на Иглика Трифонова, който винаги участва в нейните филми, а за изпълнението си в “Разследване” бе отличен през 2006 г. със “Златна роза” за мъжка роля.

Ромен Боранже

В ролята на прокурора е eдна от най-забележителните съвременни френски актриси, Ромен Боранже, носителка на награда “Сезар” през 1993-а за най-добра млада актрисa и позната от филмите „Диви нощи“, „Апартаментът“ с Моника Белучи и Венсан Касел и “Пълно затъмнение” с Дейвид Тюлис И Леонардо ди Каприо.

Самюел Фрьолер влиза в ролята на защитника. Шведският актьор нашумя с филма на Биле Аугуст „Най-добри намерения” по сценарий на Ингмар Бергман („Златна палма” в Кан 1992 г.) Световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски) играе майката на момчето, а Нермина Лукач (родена в Черна Гора), която с първия си филм “Яж, спи, умри” (2012 г.) получи наградата за женска роля на Шведската филмова академия и попадна в класацията на Берлинале за Изгряваща звезда, е босненската преводачка Ясна. Изудин Байрович изпълнява ролята на бащата на момчето. Откритие на Иглика Трифонова, позабравеният, но изключителен актьор, се върна с фоерверки в родното си босненско кино, като изпълни една от главните роли в “Смърт в Сараево” на Данис Танович (Специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕСИ от Берлинале 2016 г.)

Иглика Трифонова

На 10ти март, на откриването на София Филм Фест, ще е първата среща на филма с българската публика. Вълнението е голямо, тъй като до момента той е гледан само от чужда публика на едва две фестивални прожекции – в Талин през ноември 2015 г. и в Триест през януари 2016 г. “Публиката в Триест реагира крайно емоционално”, споделя режисьорката. “След прожекцията дойдоха зрители, между тях студенти и преподаватели от хуманитрния факултет на университета в Триест. Един от тях ми каза, че “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” му напомня любимите му филми от италианския неореализъм, защото е разказ за малкия човек, чиято съдба трогва дълбоко. Питаха ме какво какво е най-важното, което съм научила за войната в Босна, след като толкова дълго съм я изучавала. Отговорът ми беше дълъг и малко объркан. Трябваше ми време за да намеря точния отговор: след всяка война остават живи хора; не всички те са виновни, но всички са жертви.”

Не всички са виновни, но всички са жертви.

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” 10 март, зала 1 на НДК
 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: София Филм Фест , Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син