Актуално В програмата

„Ловци на храна“ разказват историите на капанските рецепти от Лудогорието

Добави коментар

Тази неделя от 12:30 часа в първото издание от третия сезон на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“, Chef Андре Токев и Събин Ранков ще покажат на зрителите на bTV капанската кухня от Лудогорието.

Тази неделя от 12:30 часа в първото издание от третия сезон на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“, Chef Андре Токев и Събин Ранков ще покажат на зрителите на bTV капанската кухня от Лудогорието. Прабългарската кулинария е много интересна за енциклопедиста в журито на MasterChef, а международния профил на село Паламарци ще го провокира да разбере как тя се адаптира към българските рецепти. В населеното място живеят над 90 семейства от различни държави, а домакини на Андре и Събин ще бъдат британецът Крис и ирландката Клер, които от 8 години смятат България за свой дом. Привлечени от природата и възможността да осигуряват сами храната си, те ще демонстрират на Chef Токев рецептите за хляб с палмова захар, датски бекон, прясно козе сирене и чатни.

  • 150 гр. бяло брашно се смесват със 70 гр. пълнозърнесто, ½ лъжичка сол и смлени орехи, 2 лъжици палмова захар, 200 мл. гореща вода и малко олио.
  • Замесва се тесто и се оставя да втаса.
  • Премесва се още веднъж, след което се поставя в тавичка, правят се плитки прорези, за да се отвори. 
  • Пече се 5 минути на 220 С, а след това около 30 минути на 180 С.
  • Тайната за приготвянето на хляба е във фурната да се сложи съд с малко вода, за да стане хрупкава коричка отвън и пухкав отвътре.
  • Крис и Клер ще признаят, че любимите им ястия са баница, боб и гювеч.

 

Добави описание


Следващата спирка на „ловците на храна“ на 14 октомври ще бъде село Садина. Според изследване на учения Иван Коен на тази територия се откриват най-добре запазените гени на прабългарите. Те са съхранили и традиционните занаяти и кухня, а капанските ястия се характеризират с употребата на много чесън, булгур и билки.  Докато Събин търси интересни местни храни, Chef Токев ще посети градината на леля Радка. Заедно с нея ще приготвят „пилцети“ или лозови сърми с ориз и булгур, които присъстват на всяка празнична трапеза.

 

  • За целта се запържат 1 глава лук, 1 ч.ч ориз, ½ ч.ч. булгур, към тях се прибавят 2 ч.ч. вода, сол, пипер, чубрица и тарус (естрагон). 
  • Когато зърната поемат водата, сместта се разделя на две части.
  • Едната част се завива в лозови листа и се вари на слаб огън.
  • Към другата част се прибавя кисело зеле и джоджън, пълни се в сушени червени чушки и се вари на слаб огън.
  • Така се получава ястието „раки“.

 

Добави описание

 

Гостоприемната домакиня ще покаже на Андре „бял булгур“ от царевица, който се сервирал на сватби и кръщенета, както и „пеперудата“, която се приготвя на деветия ден след Гергьовден като молебен за дъжд. Междувременно колоритният Събин ще разбере по какво се познава българският чесън и как се почиства, преди да стигне до пазара.

 

Добави описание


В неделното издание на „Ловци на храна“ по bTV Chef Токев ще посети древния римски град Абритос , където Галена Радославова ще разкаже интересни детайли за крепостта от 30-те г. на IV век по времето на Константин Велики. В нея са открити 835 златни монети, както и много артефакти за кухнята на предците ни. Според нея сред разкопките са открити много кости от едри животни, което говори за висока консумация на месо и речна риба. В менюто на древните обитатели са присъствали още охлюви, прасета, овце, агнета и леща. Според традициите, римляните са сервирали 7-степенни обилни менюта, но докато първото не се изяде, не се сервира следващото.


Вдъхновен от колоритната култура в местността, журито на MasterChef ще предложи на зрителите на „ловци на храна“ по bTV супа от чесън по шопски. Той ще бланшира домати, за да ги обели с по-малко „фира“, ще запържи ситно нарязан бекон и чесън, люта и сладка чушка, нарязаните домати и малко салвия. Докато супат аври, Андре ще направи крутони от стар хляб, които ще запържи в зехтин, сол и магданоз и ще ги прибав към бульона. Топ-готвачът ще прибави към течността 4 цели яйца, които няма да разбърка, а ще остави да се пошират за няколко минути. Като финален щрих ще поръси с натрошено сирене, магданоз и червен пипер. 


Как живеят тайландци в село Паламарци и защо капанците се славят като „бучекчии“ или хора с ножове? Какво съдържа „пеперудената манджа“, за какво е полезен чесънът и как се прави туршия от джанки – на 14 октомври от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”