Актуално Темата на Нова

"Лабораторни войни" в „Темата на NOVA”

Добави коментар

От месеци в световен мащаб се работи усилено по откриването на ваксината, която може да осигури имунитет срещу вируса, променил живота ни.

От месеци в световен мащаб се работи усилено по откриването на ваксината, която може да осигури имунитет срещу вируса, променил живота ни. Пробив, феномен, революция, но и политика. Това е картината, която виждат очите на учените, когато става въпрос за безцветните разтвори, които могат да помогнат на човечеството. Тази седмица в „Темата на NOVA“ авторът Марина Малашева и операторът Станислав Илиев обръщат поглед към невижданата мобилизация, породена от извънредната ситуацията и световните настроения.

Ваксините в най-напреднала фаза създадоха прецедент не само заради мистерията, в която е обвит SARS2. Рекордно кратките срокове, в които бяха разработени, също отвориха нова страница в развитието на световната наука. Ваксините, обаче, провокираха недоволство и обществено напрежение, а нагласите за ефективността им са полярни. Някои приемат с успокоение новината за възможността да придобият имунитет, други са скептични и се страхуват от страничните ефекти, които може да предизвика веществото.

В следващите месеци предстои имунизационна кампания в целия свят, a фармацевтичната индустрия ще бъде изправена пред предизвикателството да произведе огромно количество ваксини. Ще осигурят ли така желания дълготраен имунитет препаратите, безопасни ли са и съществува ли възможността те да се превърнат в норма?

Гледайте “Лабораторни войни” в „Темата на NOVA“ тази неделя, 13 декември, веднага след централната емисия новини.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Доза Надежда” в „Темата на NOVA”

„Затворени в облака” в „Темата на NOVA”

"Ден Първи" в „Темата на NOVA”

"В отбора на Бог" в „Темата на NOVA”

"20 декември" в „Темата на NOVA”

В програмата:

00:30 25.01.2021
Тв програма NOVA NEWS
05:15 25.01.2021
Тв програма NOVA NEWS
10:35 25.01.2021
Тв програма NOVA NEWS
07:45 30.01.2021
Тв програма NOVA NEWS
12:30 30.01.2021
Тв програма NOVA