В програмата

Темата на NOVA прави дисекция на фалшивите новини

0/5

Темата на NOVA прави дисекция на фалшивите новини

Интернет е свободна зона, където всеки може да напише буквално всичко. Мрежата е лесен инструмент за съзнателно и целенасочено подвеждане. Фалшиви новини често "убиват" известни личности, разказват небивалици за личния живот на звездите или пък манипулират политическите и обществените нагласи по спорни теми. А голяма част от потребителите лесно се доверяват на непотвърдени, но "апетитни" новини. Споделят ги, без да осъзнават как попадат в стройна манипулативна схема, с която в глобален мащаб се генерират милиони, предопределят се избори и се разпалват скандали. Как да се предпазим от всичко това?

"За 15 години в професията съм научил един важен урок - да се съмнявам. Да се съмнявам в абсолютно всичко, независимо от източника на информацията. А новините без лице могат да са опасни“, категоричен е репортерът Николай Василковски, който в „Темата на NOVA: Новини без лице“  пита известни лица какво мислят по темата, а отговорите на политици и звезди, попаднали в полезрението на дезинформаторите, допълват картината на свят без професионална етика и човешки морал.

 

„Поведението на всички нас в мрежата се определя до голяма степен от емоции, лични истории, които ни трогват и подтикват към споделяне. Затова авторите на фалшиви новини използват този подход", твърдят експерти по дигитален маркетинг.

 

По техните думи много често потребителите четат, споделят и вярват на новини, които са масово споделяни от останалите. Това за част от потребителите е гаранция за достоверност.

 

 


Още за мрачния и непредвидим свят на новините без лице, гледайте в Темата на NOVA, тази неделя от 19.20 часа, веднага след централната емисия новини.

Още за Темата на NOVA

12:30
25.01.2020
Темата на NOVA
19:20
26.01.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg