В програмата

Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в Газа

• От 0/5

Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в Газа, Египет и Либия: Най-страшното при война не са самите сражения, а отпечатъкът от тях

Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в ГазаТова разказа екипът на "Календар" - Диляна Гайтанджиева (репортер) и операторът Росен Илиев, които прекараха две седмици в най-горещите точки - Ивицата Газа, Египет и Либия.

Добрите не могат да дойдат на власт в Либия. Това каза в "Здравей, България" журналистът Диляна Гайтанджиева. Тя и операторът Росен Илиев бяха в Близкия Изток – Египет, Либия и Ивицата Газа.

Масата, която прави тази революция, иска терорът да спре. В момента войната се води между Кадафи и неговите най-близки хора, които застават в опозиция, смята Диляна.

Тя определи като най-страшното място Ивицата Газа:  „Там страшното не са бомбите и ракетите, които всеки момент могат да паднат. Страшните неща са отпечатъците от войната, обезобразените детски лица, очите на тези деца. Най-трудно се свиква с шума на самолетите над главата ти – нещо, което е ежедневие за хората в Газа и Либия", разказва репортерът на Нова ТВ.

Съвсем парадоксално - в държава, в която се раждат камикадзета, хората отглеждат рози и печелят от този бизнес. Гайтанджиева сподели как докато с оператора Росен Илиев снимали плантация с рози и над главите им кръжал разузнавателен самолет, за децата на улицата е било много по-интересно, че Диляна като жена пуши цигара на улицата.

За терористите винаги говорим в множествено число, а там те се наричат мъченици. Те са съвсем нормални хора, които всъщност имат маски и трябва да видиш какво има зад тази маска. Това, с което се различават от обикновените хора, е фактът, че всеки момент са готови да умрат за каузата, за роднините си, за религията.

Религията за хората в Газа е единственият начин да оцелеят.
Без тази религия няма как майките да изпращат децата си във войната, каза Диляна.

Тя е успяла да запише терористи и майки на терористи, защото тези хора по думите й имат своята истина и искат светът да я чуе.
Радикализмът за тях е или смърт, или свобода, обобщи Диляна.

Поредицата филми на Диляна Гайтанджиева и Росен Илиев ще бъде излъчена тази събота и неделя в „Темата на Нова".

Още за Календар, Темата на Нова

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg