Трилъри

Обратен завой

0/5

U-Turn, САЩ, 1997г.

Трилър - 125 мин

Режисьор: Оливър Стоун

Участват: Ник Нолти, Дженифър Лопес, Шон Пен, Лив Тайлър, Клер Дейнс, Били Боб Торнтън, Хоакин Финикс, Валери Николаев, Пауърс Бут, Джон Войт и др.

Комарджията Боби Купър (Шон Пен) отива в Лас Вегас, за да уреди свои стари дългове. По пътя среща красавицата Грейс (Дженифър Лопес) и съпругът й Джейк (Ник Нолт). Те го въвличат в опасен пъзел от похот, лудост и пари.

Всичко във филма започва, когато колата на Боби се разваля в малко градче. На това място изглежда никой не е с всичкия си и човек никога не знае какво може да му се случи. Боби няма търпение да поправи колата си и да избяга колкото се може по-бързо, но има само един проблем – той няма никакви пари!

“Обратен завой” е обагрено с черен хумор, провокативно пътуване в свят, където изненадите не свършват.

Този нов филм на Оливър Стоун, заснет като трескав сън, идеално разкрива психологията и комплексите на необузданите герои.

Великолепно стилизиран ала “film noir” (черен филм), “Обратен завой” притежава всички черти на криминалната мелодрама - заплетен сюжет, очарователен неудачник, самотна красавица, властен съпруг, мрачна атмосфера.

ОЛИВЪР СТОУН за филма:


“Никога досега не бях правил подобен род филми. Сценарият на Джон Ридли бе много добър. Беше запленяващ - една добре разказана, жанрово ориентирана история в чист вид. Построена е като “черен филм”, но всъщност е по-скоро уестърн.

Непознат странник пристига в малък, корумпиран градец и се превръща в пионка на един убийствен кроеж, съчинен от съпруг и съпруга - Джейк и Грейс Маккена. И разбира се, накрая той става... е, няма да ви разкрия какъв е краят (и се надявам, че никой друг няма да го стори). За мен това бе възможност да направя версия в стила на 90-те години на един класически жанр, който обикновено се свързва с 40-те. Смятам, че същността на героите на “черния филм” е не толкова, че те са пропаднали личности, колкото в това, че са реалистични образи. В края на краищата започвате да ги разбирате, защото знаете, че ако ви сполетят такива лоши обстоятелства, и вие можете да се озовете на тяхно място. Виждате хора като тях и си казвате: “А, този е по-отчаян от мен. Слава Богу, че не съм на негово място.” Истината е, че всички понякога правим лош избор.

В жанра “черен филм” героите винаги се оказват притиснати в ъгъла, в задънена улица, в отклонение... в обратен завой. Много уважавам режисьорите, които са снимали в този жанр през 40-те и 50-те години - Били Уайлдър, Робърт Сиодмак, Никълъс Рей, Андре де Тот, Робърт Уайз, Орсън Уелс, Жак Турньор и др. Тяхното творчество се изразява в икономичен стил, остроумен диалог и нестандартни гледни точки на камерата. Огромните суми, които се харчат в днешно време за производството на филми и невероятно продължителните снимачни срокове, са нещо много депресиращо за мен. Просто няма основание за такива крайности и “Обратен завой” донякъде бе експеримент, с който, предполагам, целях да си докажа, че всичко все още може да се направи по по-скромен и непретенциозен начин.”

Още за Обратен завой

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Обратен завой (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg