Филми Драми

Алтамира | Altamira (2016)

Добави коментар

Филмът „Алтамира“ разказва за живота на Марселино де Саутуола - испански адвокат и любител-археолог, собственик на земя в Кантабрия, Северна Испания, където се намира прочутата пещера Алтамира
 
Алтамира (Altamira)
Биографичен, драма, Испания, Франция, Великобритания, 2016 г.;
Режисьор: Хю Хъдсън;
В ролите: Антонио Бандерас, Рупърт Евърет, Ирене Есколар, Хенри Гудман


Филмът „Алтамира“ разказва за живота на Марселино де Саутуола - испански адвокат и любител-археолог, собственик на земя в Кантабрия, Северна Испания, където се намира прочутата пещера Алтамира. Предполага се, че местните отдавна са знаели за нея, но откривателят ѝ за света е Марселино де Саутуола заедно с ловеца Модесто Кубилас и 9-годишната си дъщеря Мария.

Проучванията си Саутуола започва през 1875, но до значението им стига след посещение на Световното изложение в Париж през 1878, където вижда подобни изображения, представени като датиращи от Късния палеолит. С помощта на професор от Мадрид, през 1880 излага своите открития пред академичния свят.

Посрещнат е със скептицизъм и обвинения. Научното общество отхвърля автентичността им, църквата - още повече. Заради добрата консервация на рисунките дори е обвинен в преднамерено фалшифициране. Местен жител свидетелства, че са поръчани на художник да ги нарисува за лично облагодетелстване на Саутуола - за слава и богатство. Зад граница също го обвиняват, после го признават. Но Марселино де Саутуола не се отказва да защитава находките си и произхода им пред учени, историци, географи и свещеници.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Антонио Бандерас , Алтамира

"Джъстин и рицарите на честта" - анимационно приключение с участието на Антонио Бандерас

Шрек завинаги / Shrek Forever After (2010) - премиера на 16 юли 2010