Архив Жените с Марта Вачкова

В какво вярваме днес – 13 април, понеделник

Добави коментар

В първия ден от Страстната седмицата темата в предаването „Жените” е посветена на вярата.


В какво вярваме днес – 13 април, понеделникВ първия ден от Страстната седмицата темата в предаването „Жените” е посветена на вярата. Какво се случва с вярата на българина днес, за какво мечтае той и изгубил ли е надежда, че все пак се случват чудеса? Какво означава да вярваш и по различен начин ли вярват хората от различните религии? Какъв трябва да е един човек, за да вярва безрезервно и кои са нещата от живота, които най-много обезверяват?

И как да запазим вярата си, когато ни сполети беда – са въпросите, чиите отговори ще търсят гостите в студиото на Марта Вачкова на 13 април, понеделник.

Богословът Мария Иванова е на мнение, че лична отговорност на всеки един от нас е да съхранява вярата дори и в сложни житейски ситуации. Тя е споделя, че в България хората не са толкова вярващи, а по-скоро са суеверни. Според Мария вярата не се случва само в разума, но и в сърцето.

Вартануш Тупакбашиян, главен редактор на вестник „Ереван”, e убедена, че няма човек, който да не вярва в нещо. „Ако не вярваш, няма да ти се случват чудеса. Ние арменците сме оцелели през вековете благодарение на вярата”, казва Вартануш. Според нея чудесата понякога са много малки неща – например някой на улицата да те поздрави. Тя поставя въпроса защо в медиите винаги на първо място са лошите новини и защо насаждат негативни емоции.

Репортерът от БНТ Мария Чернева обянсява, че в живота добрите новини не са по-малко от лошите и просто лошите правят по-силно впечатление. „Вярата е въпрос на някаква потребност, тя се задейства, когато ни е най-трудно. Аз не съм религиозна, но когато ми е много трудно се моля – по този начин искам да мобилизирам някакви сили вътре в себе си”, споделя Мария.

Д-р Пенка Петкова от шокова зала в „Пирогов” разказва как за първи път проклина Бог, когато в ръцете ѝ умира едно болно детенце.

Мария Георгиева, католик, ще разкаже за пътуването си до Филипините, където хората са много бедни, но са усмихнати. Те живеят щастливо, защото са вярващи, а вярващите хора живеят с мисълта, че са деца на Бог и му се доверяват.

Мария обяснява, че вярата означава човек да разбере истината за Бог и за себе си. Хората, които вярват, гледат и на смъртта по различен начин – те вярват във възкресението. В края на предаването Мария разплаква всички гости в студиото с емоционален разказ за едно починало детенце.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Марта Вачкова , Жените

Марта Вачкова: „Аз нямам проблем с килограмите си!”

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

Мира Добрева няма да се върне в БНТ

Попфолк певицата Теодора коментира лесните жени в предаването на Марта Вачкова утре

"ЖЕНИТЕ” за героизма на обикновените хора