Актуално В програмата

Уникални и непознати кадри с Невена Коканова в „НепознатиТЕ“

Добави коментар

Уникални и непознати кадри с Невена Коканова ще има в „НепознатиТЕ“ с автор и водещ Георги Тошев
 
Уникални и непознати кадри с Невена Коканова ще има в „НепознатиТЕ“ с автор и водещ Георги Тошев, на 16 декември от 12:30 ч. по bTV.

 

Документалният филм е създаден от материали на Българската национална филмотека и личния архив на актрисата, който се съхранява от нейната дъщеря Теодора Шарланджиева. Зрителите ще видят изключително редки кадри от дома й, заснети през 60-те години на миналия век, от Сатиричния театър и от снимачната площадка на „Тютюн“.

За Невена говорят режисьорите Въло Радев („Крадецът на праскови“) и Гриша Островски („Отклонение“), съпруга ѝ Любомир Шарланджиев, актьорът Григор Вачков.

„Аз бях допуснат до Невена Коканова в последните години от живота й, разказва Георги Тошев. Имахме много хубаво приятелство, което продължава до ден днешен чрез дъщеря ѝ Теодора и внука ѝ Калоян. Съдбата реши едно от първите ми интервюта да бъде с нея, аз направих и последното интервю с нея, което е включено и в книгата за нея – „Години любов“.

„Много малко са истинските звезди в България, категоричен е Тошев. И Невена е сред тях – жена и актриса, която носеше тайни. Затова винаги интересът към нея и нейните роли ще го има, както и ореолът“.

Според Георги Тошев има много неща, които българите не знаят за нея. Не знаят, че зад звездната фасада се крие един много дискретен, деликатен и трошлив човек, който е трябвало да удържа цялото напрежение на системата – веднъж, и втори път – на времето, в което е живяла. Тя е имала възможност да замине на Запад, но е отказвала. Едва след като тя си отиде, стана известно и царското потекло на баща й.

 

Невена Коканова в „НепознатиТЕ“

„Много български режисьори не можеха да понесат нейната слава на икона и затова не ѝ даваха роли – и в киното, и в театъра“, допълва Тошев.

„Невена беше тръгнала много достойно да влиза в една друга възраст на актриса, беше оперирана от суетата. Затова не си я представям с ботокс и да изглежда нелепа, казва още Георги Тошев. Мисля, че тя щеше да остарее достойно, днес щеше да играе баби и мъдри жени, но със сигурност щеше да е на сцената и на екрана. Защото много малко актьори притежават подобно присъствие“.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ , Невена Коканова

Ключът към щастието на Дийпак Чопра – тази събота в „непознатиТЕ“

Загадката Караян – тази събота в „непознатиТЕ“

„непознатиТЕ“ представя филма „Соната за пиано и диаманти“

„непознатиТЕ“ по пътя на духовното пробуждане в Даманхур

Откраднато ли е Четириевангелието на цар Иван Александър в „непознатиТЕ“