ТВ анонси ТВ анонси

Тайните на християнството и Нил: 5000 години история по VIASAT HISTORY

Добави коментар

Християнството е религията с най-много последователи на света, основана на принципите на милосърдието, толерантността, прошката и любовта към съседи и врагове. Какво влияние имат християните в последните две хилядолетия върху цивилизацията?

Рубриката на Viasat History е всеки делничен ден от 20:45 часа от 8 август и сред предаванията в нея са: „История на християнството“ – от 8 август, „Кръстоносните походи“ – от 16 август, „Тайната история на рицарите тамплиери“ – от 22 август. Част от същата тема – но в неделя, от 21 август, е и поредицата в шест части „Тайните на изчезналия кивот“.

Междувременно с Проф. Бетани Хюз се завръщаме в древен Египет с „Нил: 5000 години история“ – всеки петък от 19 август, в 22:00 часа. В същия час, но още от 4 август за любителите на загадките стартира „Разгадани мистерии“, които разплитат популярни митове и градски легенди от салемските вещици до Зона 51.

Нил: 5000 години история

Бетани Хюс се отправя на епично пътешествие през историята и най-забележителните явления на Древен Египет. Пътувайки със собствена традиционна пътническа лодка, Бетани ще измине почти 1600 км от Кайро до Асуан по могъщата река Нил, спирайки на най-емблематичните и красиви места по пътя. От древни клюки за сексуалния живот на богатите и известните до близки срещи с бабата на Тутанкамон, колоритният пътепис разкрива загадки, прави открития, показва зашеметяващи гледки и ни прави свидетели на разнообразни срещи в модерни времена, за да ни запознае по уникален и незабравим начин с личностите и събитията в Древен Египет.

Тайните на изчезналия кивот

Ковчегът на завета - свещеният златен сандък, изработен от Мойсей с точните размери и материали, описани в Библията - е вероятно най-известният и най-важният библейски артефакт в историята. Знаем, че се е съхранявал в Светая Светих в Соломоновия храм в Йерусалим; когато римската армия щурмува града през 70 г. сл. Хр., другите реликви, съхранявани заедно с него, са свалени и изложени в Рим, но за самия Ковчег на завета няма сведения... Какво се е случило с него? В тази поредица следваме уликите по най-необикновени места в Светите земи и околните държави, за да се опитаме да открием следи от това какво всъщност е бил той и къде се е намирал.

Тайната история на рицарите тамплиери

От издигането им до небесата до пропадането им в пламъците на ада. От ритуалите и традициите на средновековното рицарство, през невероятната кампания срещу тях до предполагаемото им тайно спасение, както и наследството им, останало по Светите земи и на Европейския континент. Пленяваща документална поредица в три части разплита мистериозната история на рицарите тамплиери. Чрез ексклузивен достъп до „Тайните архиви на Ватикана“, експерти разкриват изобилната митология, създадена около тях, както и новооткрити исторически факти и непубликувана досега информация.


Рицарите тамплиери са създадени като специален религиозно-военен орден от Хуго де Пайен в традицията на средновековното рицарство и благодарение на пряка връзка с краля и папата, което ги отличава от други рицарски ордени като Хоспиталиерите и Малтийският орден, например. Този документален сериал за пръв път пресъздава като се впуска дълбоко във връзката между събитията и историческия контекст, в който първоначалната цел на тези рицари е била да защитават поклонниците в пътуванията им до Йерусалим, след победата на кръстоносците в Първия кръстоносен поход.

Разгадани мистерии

Разследващата документална поредица задълбава в някои от най-големите неразрешени загадки на Америка, изследвайки новооткрити доказателства и прилагайки нови технологии при възобновяването на всеки случай. От Зона 51 до съдебните процеси срещу Салемските вещици, всяко разследване се води от Дженифър Маршъл - ветеран от Военноморски сили на САЩ, която се преквалифицира в частен следовател. Тя мобилизира екип, който да се заеме с епохалната задача по разрешаването на тези дългогодишни исторически мистерии.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър