Филми Екшъни

След залеза | After the Sunset (2004)

Добави коментар

След залеза е екшън-приключение с високи залози и неочаквани обрати, което ще ви остави без дъх!

 

Режисьор: Брет Ратнър
В ролите: Салма Хайек, Наоми Харис, Ръсел Хорнсби, Трой Гарити, Дон Чийдъл, Пиърс Броснан, Уди Харелсън, Крейг Роузънбърг, Крис Пен
Сценарист: Пол Збишевски
Продуценти: Трип Винсън, Бо Флин, Джей Стърн
Музика: Лало Шифрин
Световна премиера: 11.10.2004
Премиера в България: 21.01.2004
Производител: Warner Bros. Pictures
 

Двама майстори на обира, Макс Бърдет (Пиърс Броснан) и красивата му съучастничка Лола, (Салма Хайек) са избягали на Райския остров, на Бахамите, за да си починат и да се наслаждават на трудно спечеленото си богатство. Но Стан (Уди Харелсън), агент от ФБР, преследващ Макс от седем години, отказва да повярва в оттеглянето им.

Той подозира, че планират да откраднат последния Наполеонов диамант, който по съвпадение трябва да пристигне на острова като част от пътуваща изложба. Докато Лола държи на новия си, спокоен живот, Макс обмисля кражбата на диаманта.

Сега въпросът е, ще се завърне ли той към стария занаят – и ще успее ли най-накрая Стан да го хване?

След залеза е екшън-приключение с високи залози и неочаквани обрати, което ще ви остави без дъх!

 

 Добави описание

За продукцията на филма "След залеза"

Оригиналният сценарий на Пол Збишевски за "След залеза" е открит от продуцентите Бо Флин и Трип Винсън, високо уважавани заради продуцирането на такива възторжено приети от критиката филми като "Земя на тигри" и "Requiem For A Dream". Сценарият бил поръчан от New Line Cinema и продуцентите наели австралийският сценарист Крейг Роузънбърг за втори вариант.

И студиото, и продуцентите се съгласили още от самото начало, че първият им избор за ролята на опитния крадец Макс Бърдет не може да бъде никой друг, освен Пиърс Броснан, актьорът известен по цял свят най-вече като "Джеймд Бонд, агент 007".

Продуцентът Бо Флин си спомня:

“Когато си представяхме образа на Макс, ние мислехме за Пиърс, но снимачният период щеше да е толкова дълъг, че не ни се вярваше, да успеем да си го осигурим. Когато Пиърс появи интерес, ние хвърлихме всички сили да му обясним защо той е единственият актьор, който може да изиграе Макс Бърдет. От този момент нататък филмът започна да придобива форма”.

Пиърс Броснан си спомня:

“Когато моите агенти ми изпратиха пакет с 12 сценария за времето през което съм свободен, "След залеза" беше единственият, който наистина ме привлече. Аз обичам филми за обири – това е третият, в който участвам (след The Heist през 1989 и Аферата Томас Краун през 1999), освен това си помислих, че ще е приятно да участвам в солидна ансанблова продукция”.

After the Sunset

Салма Хайек, номинирана за Оскар за изпълнението си във Фрида, била следващата, която се присъединила към актьорската група. Продуцентът Бо Флин добавя:

“Искахме жена, която наистина да затрудни Макс. Салма Хайек е съвсем директна и предположихме, че енергията между нея и Пиърс може да се окаже много специална. Когато обсъждахме с Пиърс кой би могъл да играе Лола, споменахме името на Салма и той веднага откликна. Бяхме щастливи, че тя хареса сценария и се зарадва на възможността да работи с Пиърс”.

Хайек признава:

“Винаги съм била почитателка на Пиърс и от дълго време искам да работя с него. Той е много талантлив актьор, а в този филм героят му е много спокоен, спонтанен, и дори шеговит. Ще го видите с разчорлена косе и леко брадясал – и пак е толкова хубав! Отива му!”

Броснан отвръща на комплимента:

“Салма е една от най-красивите жени в киното – и изключително талантлива актриса”, казва той. “И досега не сме я виждали в такава роля – главна героиня във филм - “чисто забавление”. Това е вълнуващо и за нея, и за всички зрители”.

Следващият, който се присъединил към проекта бил режисьорът Брет Ратнър, младият професионалист с пет филма – двата свръхуспешни "Час-пик", "Червеният дракон", "Семеен човек", и Money Talks – спечелили поччти милиард долара по света. Ратнър споделя:

“Пиърс беше във филма преди да се включа и аз, но аз бях много радостен, защото една от мечтите ми беше да снимам Джеймс Бонд филм с него. Фактически, той беше един от хората, които ми се обадиха и казаха: "Искам ти да направиш този филм’”

Относно привлекателността на филма, Ратнър добавя:

“Обичам шеговити истории. В този жанр има много велики филми, но това, което прави "След залеза" различен е, че е филм за обир в комбинация с романтична история. Тук имаме връзка тип приятели-съперници между Макс и Стан (ала Среднощно препускане), романтичната връзка между Макс и Лола - и двамата крадци, и връзката между Стан и Софи (играна от Наоми Харис), и всичко това става още по-интересно и вълнуващо, като прибавим и играта на котка и мишка, в която се заплитат”.

Друга причина за решението на Ратнър да приеме да оглави проекта, били новите предизвикателства, пред които се изправял.

“Никога не съм правил филм като този, а за мен това е много привлекателно”, казва той. “Това е смес от много жанрове. Ще ви поведем по границата между екшън, драма, комедия и романтика -- филм за голям обир с всички екстри”.

Режисьорът се надява, че “публиката може би, дори ще забрави за обира запленена от отношенията между героите. Надявам се, че в края на филма, хората ще си излизат усмихнати и доволни, че са се забавлявали толкова много и – най-вече – влюбени в героите”.

Пиърс Броснан споделя:

“Това беше проект, който наистина ми хареса още щом прочетох сценария, а още повече – когато в него се включи Брет Ратнър – режисьор на когото се възхищавам – и съм искал да режисира Джеймс Бонд филм. Под негово ръководство, вече нямах никакви съмнения!”

С режисьора Ратнър начело, "След залеза" се придвижил бързо към следващата фаза: кастинга за останалите роли.

“Едно от много силните качества на Брет всъщност е кастингът”, казва продуцентът Бо Флин.

“Той ще прослуша 50 актьора и няма да се спре, докато не открие съвършеният за дадената роля”.

Ратнър обяснява:

“Във всяка роля, без значение колко голяма, се опитвам да направя образа важен. Във всеки образ има нещо специално  - в противен случай не си струва да съществува във филма. Обичам ролите, които актьорите прочитат и казват, "Искам да направя това! Искам да го изиграя!" Затова дооформях героите заедно със сценаристите, според отделните актьори”.

С Пиърс Броснан и Салма Хайек в главните роли, Уди Харелсън бил избран за ключовата рола на преследвача на Макс, агента от ФБР Станли П. Лойд. Относно избора на Харелсън, продуцентът Флин бил много ентусиазиран:

“Истински вдъхновяващо е да имаме Уди Харелсън в ролята на Стан. Той внесе органичен комедиен стил в коминация с откровена и реалистична игра. Вие наистина ще повярвате, че е агент на ФБР, действащ по задачата на живота си, а тя е да залови Макс Бърдет”.

Уди Харелсън разказва:

“Сценарият ми хареса още при първия прочит. Това е страхотен обирджийски филм. Плюс това за мен е много интересно да играя агент на ФБР!”

Дон Чийдъл, който се снима за трети път във филм на режисьора Ратнър (след Семеен човек и Час-пик 2) се присъединил към актьорската група в злодейската роля на Хенри Мур, детройски гангстер, преселил се на Бахамите.

Брет Ратнър разкрива:

“Когато получих сценария, аз знаех, че Дон Чийдъл трябва да играе ролята на Хенри Мур. Знаех, че той ще вдъхне живот на този образ. Първоначално ставаше дума за бахамски гангстер, но Дон предложи идеята да го направим от Детройт, преселил се на Бахамите, защото е видял възможност да осигури на местните някои неща, до които те не са имали достъп”.

Чийдъл бързо се съгласил да играе една от главните подържащи роли. Актьорът безизразно съобщава:

“Брет знае разни неща за мен, затова трябваше да приема ролята. Ако исках да разгласи тайните ми, щях да му кажа да си прави филма без мен и да си остана в къщи”.

Следвал изборът на актриса за ролята на Софи, бахамската полицайка, която се присъединява към Стан в преследването на Макс. Британската актриса Наоми Харис, с която американската пулблика се запозна миналата година чрез хорър трилъра на Дани Бойл 28 по-късно, получила желаната роля.

Режисьорът Ратнър си спомня:

“Стана същото, както когато снимах Семеен човек. Явиха се чудесни актриси, но Теа Леони направо открадна ролята; Наоми Харис направи същото! Най-важното причина в случая беше страхотната химия, която се получи между нея и Уди Харелсън. Трябва да видите това на екрана!”.

Следваща важна роля получил Трой Гарити, наскоро номиниран за Златен глобус за подържаща роля в филма на  Showtime “A Soldier Girl”. Гарити, личен приятел на Ратнър, вмъква:

“Винаги сме сме си казвали, че ще е забавно да работим заедно, затова когато Брет ми се обади и ми каза, че има добра подържаща рола за мен, това беше възможност, която нямаше как да пропусна. След първоначалните ми оплаквания ме вързаха, натовариха ме на един кораб и ме доставиха право в рая”.

Ръсел Хорнсби, когото мнозина познават от звездната му роля в оригиналните серии на ESPN “Playmakers”, е избран да играе една от основните подържащи роли. Той е Жан-Пол, дясната ръка на героя на Чийдъл - Мур.

Дори и в много от съвсем малките роли, Брет Ратнър се подсигурил с най-подходящите актьори.

Крис Пен има малка, но интересна роля във филма.

“Историята на героя на Крис Пен е страхотна”, казва Ратнър.

“Той играе човек под прикритие, който ползва различни акценти – не искам да издавам повече – но във всяка роля която играе, той дава 100%  от себе си. Също като Филип Сиймор Хофман”.

Пиърс Броснан, който повярвал в сценария още от началото, останал възхитен от кастинг уменията на Ратнър.

“Всеки актьор, който видях в този филм, беше невероятно точно попадение във всяко едно отношение”, казва актьорът. “Всички те са от значение във филма, и като резултат всяка сцена става става по-добра. Това е един от талантите на Брет Ратнър. Той има собствен стил в правенето на кино. Не е конвенционален и не работи непременно по правилата. Той живее, диша, яде и мечтае кино, обича актьорите и е искрен, а това е заразително”.

Възхищението на Броснан към режисьора Ратнър се споделя и от останалите актьори и участници в създаването на филма.

Продуцентът Бо Флин е убеден:

“"Страст" е основното понятие, с което може да се определи Брет – това е преобладаващото. Досега не съм срещал човек с такава страст. Когато той се отдава на нещо, сделката е сключена и ентусиазмът му вдъхновява всички да направят повече, отколкото са си мислели, че могат. Мисля, че направихме наистина страхотен филм и една от основните причини е страстта на Брет”.

Уди Харелсън добавя:

“Брет е един от най-уникалните пора, които познавам – могъщ, умен, с много акъл. Когато работи, знае инстинктивно кое е правилно. Млад е, но има не малко успехи, и съм щастлив, че вече съм работил с него на този ранен етап”.

Салма Хайек продължава:

“Брет е магнетична личност. Има много точно око и изключителни инстинкти. Изцяло му се доверявам, защото знае как да ме накара да се чувстван напълно сигурна”. Тя продължава, “Не смятам, че той мисли специално само за едно нещо. Той изпробва всички възможности и избори и иска да провери всяка пътечка. Това е невероятно забавление, защото трябва да изпробваш всички  различни емоции или начини да се изиграе една и съща сцена или да се кажат едни и същи думи”.

Доколкото основната част от сценария се развива на тропически остров в Карибието, създателите на филма решили да снимат на Бахамите, страна състояща се от 700 острова, разположени в близост до бреговете на Флорида. Продукцията била базирана край курорта Атлантис, Насау, където участниците в снимките долетели от Лос Анджелис, Маями и Ню Йорк за да започнат снимките.

Снимките на Бахамите, продължили от края на октомври 2003 до дните преди Коледа (отделни интериорни сцени били заснети в Лос Анджелис в началото на 2004) били затруднени от тежките дъждове, които създавали постоянни препятствия.

Според продуцента Бо Флин:

“Беше определено сложно, но екипът и актьорите бяха страхотни. Брет беше непреклонен – той не приема “не” за отговор – дори ако това “не” идва от Господ или синоптичната обстановка. Наложи се всеки ден да си правим лимонада от лимоните, които ни поднасяше съдбата”.

С Пиърс Броснан в главната роля, Салма Хайек -  негов съучастник и безгрижния Уди Харелсън като техен преследвач, сложните отношения между тези тримата на фона на красивата природа на Бахамите, обещава неустоим коктейл от екшън и забавления за кинозрителите.

After the Sunset

Салма Хайек казва:

“Това определено е приключение. Филм за обир – много секси и те кара да ти се приска да да заминеш на някое такова място. Един от тези филми, на които всички си прекарват добре и много се забавляват. Филм за всеки!”

Уди Харелсън добавя:

“Винаги много съм си падал по филмите за обири. Много ми допадат неочакваните обрати, както и изобилието от хумор. Плюс Салма Хайек и Наоми Харис, които добавят секси елемента. И разбира се, Пиърс Броснан. Така че, очертава се наистина един много интересен, забавен и вълнуващ филм”.

“В този бизнес най-важното е да развълнуваш хората – и винаги е било така”, казва Пиърс Броснан.

“Надявам се, че ние сме го направили  с комбинацията от всички нас – Брет, аз, Салма, Уди, Дон Чийдъл и всички останали наистина чудесни професионалисти”.

Актьорът продължава, “Надявам се, че когато гледатге филма, ще си кажете ‘добре се позабавлявах – харесаха ми героитге, повярвах им, не можах да отгатна какво ще се случи. Изненада ме и ме развълнува.’ Искам да знам каква ще е по-наташната им съдба”

Продуцентът Бо Флин отбелязва:

“Този филм е вдъхновен от много различни филми – дори от класики от 30-те и 40-те години с Катрин Хепърн и Спенсър Трейси. Мисля, че Брет Ратнър е съвсем наясно какво прави един филм забавен, находчив и уникален”.

Режисьорът Ратнър заключава:

"След залеза" завършва почти като френски филм. Завършва така, че голяма част от публиката ще трябва да разчита на собственото си въображение, за да разбере какво ще стане. Аз се надявам да направим продължение – След изгрева!

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: След залеза , Салма Хайек , Пиърс Броснан

„Дърти хлапета” - всичко за филма

Дърти хлапета / Grown Ups (2010) - примиера 20 август 2010

Салма Хайек, Андреа Бочели, Глория Гейнър и Дарина Павлова с ексклузивни интервюта за bTV

Салма Хайек и Гал Сасон с ексклузивни интервюта за „Тази събота” и „Тази неделя” по bTV

Пиърс Броснан пристигна в България