Актуално В програмата

Откраднато ли е Четириевангелието на цар Иван Александър в „непознатиТЕ“

Добави коментар

За първи път български екип получава официален отговор от манастира „Свети Павел“ в Атон тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. по bTV

Откраднато или спасено е Четириевангелието на цар Иван Александър? Отговор на този въпрос търси филмът на журналиста Георги Тошев и режисьора и оператор Николай Барулов „Съкровището на монах Симеон“, който bTV ще излъчи тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. в поредицата „непознатиТЕ“. Авторите тръгват по пътя на българската светиня и стигат до манастира „Свети Павел“ в Атон, където се е съхранявал ценният паметник.

„През 2017 г. Четириевангелието на цар Иван Александър бе включено в престижния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света” със световни паметници на документалното наследство. Описва се като „Illuminated manuscript”. Дали можем да си представим магическото въздействие на подобни произведения върху въображението на средновековния религиозен човек и дали тази магия е запазила въздействието си и днес?“, загатва сценаристът Георги Тошев.

Това е втори филм за него и режисьора Николай Барулов по темата. Преди няколко години те започнаха своята трилогия с филма „Странстващото Четириевангелие“, също излъчен в „непознатиТЕ“.

Сега разплитането на загадката продължава с пътуването до Атон и среща с отец Никодим от манастира „Свети Павел“. Той за първи път представя пред български екип официалната версия на Атон: „Забележителният ръкопис на цар Иван Александър е една от най-значимите византийски и славянски реликви с болезнена история, тъй като през средата на деветнадесети век на Св. Гора – Атон е на лице едно „нападение”, буквално казано, от страна на разни европейци, с цел да отнемат всичко най-безценно, най-забележително, каквото е останало по християнския изток. По този начин, през 1837 г. един изследовател и колекционер, англичанин, посещава манастира „Св. Павел“ на Св. Гора, по име Робърт Кързън – с едно английско, непонятно за нас име, където се е запознал с ръкописите на Обителта, и очевидно вниманието му е било приковано от този ръкопис. Човекът го е откраднал. С голямо прискърбие го казвам, става дума за свето Евангелие, което монасите никога не биха дали в ръцете на неправославен човек. Взел го е чрез измама, както са постъпвали много негови „колеги” в целия православен изток“.

Ценният ръкопис е създаден от българския монах Симеон през 14 век по заръка на цар Иван Александър. В него са събрани четирите евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан. Четириевангелието се смята за един от най-интересните и важни български и славянски ръкописи. Украсено е с 366 изящни цветни миниатюри. Днес то е едно най-ценните притежания на Британската библиотека.

„Лорд Карзън отнася Четириевангелието в родината си и то остава в частната му колекция. След смъртта му през 1917 г. неговата дъщеря баронеса Зауш го дарява, заедно с цялата му сбирка от книги, на Британския музей в Лондон. По-късно ръкописът е преместен в Британската библиотека, където се намира и до днес“, разказва още Георги Тошев.

Четириевангелието на цар Иван Александър напуска родината си преди столетия. През 70-те години на миналия век обаче Людмила Живкова полага усилия да покаже оригиналния ръкопис в България. Той е изложен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, а част от него е издадена фототипно.

Екипът на „непознатиТЕ“ подготвя и трети филм, свързан със съдбата на Четириевангелието.

Не пропускайте документалния филм „Съкровището на монах Симеон“ – тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. в поредицата „непознатиТЕ“ по bTV!

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

„непознатиТЕ“ с филм за актьора Христо Живков

„непознатиТЕ“ празнуват рожден ден с актьора от „Осъдени души“ Ян Енглерт

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния

„непознатиТЕ“ зад кулисите на Фридрихщат палас

Легендата „Бърнинг мен“ в документалния филм „Преживяване в пустинята“