Архив Жените с Марта Вачкова

„Жените” празнуват Банго Василий със Сали Ибрахим и Софи Маринова

Добави коментар

На Василица специални гости в женското токшоу по БНТ1 – „Жените”, ще бъдат: ромската поетеса Сали Ибрахим, гласовитата попфолк певица Софи Маринова и етноложката Лиляна Ковачева.
Водещата Марта ВачковаНа Василица специални гости в женското токшоу по БНТ1 – „Жените”, ще бъдат:  ромската поетеса Сали Ибрахим, гласовитата попфолк певица Софи Маринова и етноложката Лиляна Ковачева.

В първата част на предаването водещата Марта Вачкова ще посети дома на Сали Ибрахим, за да научи повече за ромските традиции по време на големия празник Банго Василий. Двете заедно ще готвят сарми и ще рецитират поезия на цигански. Според членовете на семейството на на Сали Марта е „добър човек с циганска душа”.

Във втората на част на „Жените” на 14 януари етноложката Лиляна Ковачева разказва легендата за Банго Василий и обяснява защо на този празник трябва да се яде птиче месо. Тя ще изпее една от най-старите традиционни цигански песни, посветени на празника.


Легендата разказва за свети Василий, спасил циганския род от удавяне в бурното море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но старецът им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица (известен е още и като циганската Нова година). Традицията повелява циганите да посрещнат Новата година със семейството си в домашна обстановка. Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Циганите посрещат гости след настъпването на Новата година, като се надяват първият гост, влязъл в дома им да е добър човек и да носи късмет.

Циганската перла Софи Маринова ще поздрави ромите за празника с песен по текст на Сали Ибрахим. Тя ще обяви, че новият ѝ албум ще бъде на пазара на Свети Валентин.

„Ромите искат да се променят, но трябва и средата да им помогне”, споделя в края на предаването екзотичната изпълнителка.

Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:00 часа преди обяд.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Марта Вачкова , Жените

Марта Вачкова: „Аз нямам проблем с килограмите си!”

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

Мира Добрева няма да се върне в БНТ

Попфолк певицата Теодора коментира лесните жени в предаването на Марта Вачкова утре

"ЖЕНИТЕ” за героизма на обикновените хора