Актуално В програмата

„Искрено и лично” на 19 декември

Добави коментар

С дух за победа - утре в "Искрено и лично", Петък, 10:00 ч.
С дух за победа Петък, 10:00 ч., „Нова телевизия”

Темата: "С дух за победа"

                       
Едно предаване, което зарежда с оптимизъм! Едно предаване за победата! И за гордостта! И за човешката подкрепа!

Те са олимпийци и параолимпийци. Те са носители на не един и два олимпийски медала и световни отличия. Това, което ги отличава, са силният дух, самоотвержеността, самодисциплината и безграничната воля за победа.
 
   Стела Енева е световен шампион в дисциплината тласкане на гюле, с два златни медала от Холандия и сребърен медал от параолимпийските игри в Пекин за хвърляне на диск. На 33 години, тя е председател на „Спортен клуб на хора с увреждания и ветерани „Атлант-Варна”. От 2006 година в процес на реализация е идеята ѝ за спортна зала, пригодена за хора с увреждания. Спортно съоръжение - единствено в страната, чието откриване предстои в първите месеци на 2009 г.

   Завършила е и второ висше образование – Треньорски факултет в Национална спортна академия, а преди това - икономика. Физическата ѝ различност е ключът към нейната упоритост и желанието ѝ за успех. Параолимпийците доказват, че и човек с увреждане може да е ценен спортист, който достойно да представя страната си. Стела е успешен пример за човек, отишъл отвъд наложените му ограничения и завърнал се за многократен триумф. Тя винаги ще има истински мечти, които ще постига и ще показва на всички, че краен предел не съществува.

   Светла Оцетова е олимпийска и световна шампионка, председател на Бълг. федерация по гребане, зам.-председател на Бълг. олимпийски комитет. Член на Международната федерация по гребане. Архитект, проектирала гребните канали за 5 олимпиади. От 1979 г. е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА), а от 2003-та е технически директор на ФИСА.

Организатор на 13 световни първенства по гребане и на 15 Световни купи. Участва в разработката на няколко технически документа на МОК за олимпийските игри. Проектант на гребните канали “Барселона '92”, “Атланта '96”, “Сидни '00”, “Атина '04”, “Пекин '08”. Владее немски, английски, руски, френски. Майка на 3 деца. "Ние, спортистите, сме готови за "Сървайвър". Не само за този на екрана, но и за този в живота." Проектирала е единствения по рода си гребен канал в света, този в Китай. Това е най-смелият ѝ проект и е с най-голяма площ.

   Даниела Тодорова е на 28 г. Тя е многократна шампионка в дисциплините девойки младша и старша възраст, и жени. Световен шампион, бронзов медалист от параолимпийските игри в Пекин 2008 г. Занимава се с лека атлетика от 12 годишна. „Участвала съм на републикански първенства, за купа „Европа”, Балкански игри и Универсиада (световно първенство) за студенти.” На една от тренировките за силова подготовка, изпуска 120 кг щанга на гърба си и счупва два гръбначни прешлена. Получава пареза на долните крайници. Но като човек, свикнал да се бори, човек със спортен дух, концентрира всичките си усилия, за да се възстанови, въпреки отчаянието.

   Получих предложение от старозагорски клуб и от Параолимпийската асоциация с   президент Илия Лалов да продължа да се занимавам със спорт. В началото бе трудно за мен да приема това предложение, но размислих, защото спортът за мен е борба, в която слаби хора няма и знам, че именно тази кауза е ключът към моето възстановяване.” Силно е впечатлена, че параолимпиадата по нищо не отстъпва на олимпиадата. „Хората в неравностойно положение са истински спортисти, борещи се с изключителен хъс и желание. Именно това ми даде стимул да се преборя за бронзовия медал. Успехът ми се дължи на това, че имах цел. И смятам, че всеки човек, независимо от положението, в което се намира, трябва да се бори, за да сбъдва мечтите си.”

   Мария Гроздева – двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба от Атина. Тя е единственият спортист, спечелил за България медали от 4 олимпиади и е единственият активен състезател в спортната стрелба (пистолет и пушка) с най-голям брой олимпийски медали – 5. С 12 златни, 14 сребърни и 7 бронзови медала от световни купи; от 1989 г. винаги е била сред първите 10 в света; 6 европейски титли и 5 пъти е европейски вицешампион. Пет години е в десятката на най-добрите спортисти на България. Европейски шампион на първенството на континента за полицаи (Москва 2003). В света няма активен състезател – жена, с толкова олимпийски отличия. Майка на 3 деца. „Не се оплаквам, Господ ме обича!”

   Спортният журналист Деян Веселинов споделя: „Всеки човек има цели, въпросът е дали ще ги чака или сам ще ги намери.”

   Илия Лалов – председател на Параолимпийската асоциация:
„Мисленето на хората в нашата страна трябва да се промени и да разберат всички, колко е труден спортът за хората с увреждания. Само благодарение на своя висок дух, те постигат успехи, с които могат да бъдат пример за останалите.”

    Не се затваряйте вкъщи, не се отдавайте на самосъжаление, вземете от техния дух за победа и се реализирайте!

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Миглена Ангелова , Искрено и лично

"Мис свят на количка" в "Искрено и лично" на 5 юни

TV7 прекратява излъчването на “Искрено и лично”

Братя Ранкови: Направихме си собствен театър!

Елен Колева лее сълзи пред Миглена Ангелова в „Искрено & лично”

Миглена Ангелова щастлива, че не влязла във "ВИП Брадър"