Актуално В програмата

„Искрено и лично” на 14 ноември

1 коментар

Не формират ли децата една нова гражданска култура, от която трябва да се поучат техните родители - „Искрено и лично” на 14 ноември

 "Децата и гражданската ни култура"

Темата: "Децата и гражданската ни култура"

Все по-често учениците заемат сериозни граждански позиции и отстояват правата си. Протестират срещу матурите, срещу уволненията на своите учители, срещу ниските си стипендии. Не формират ли децата една нова гражданска култура, от която трябва да се поучим ние, техните родители?

Маги Назер учи в Националната гимназия за древни езици и култури. Тя е на 15 години, но вече е организирала редица кампании с благотворителна цел. Последната ѝ инициатива е отвореното ѝ писмо до министър Вълчев, Министерството на науката и образованието, в което известява, че ученическите стипендии за отличен успех, са мизерните 21 лв.

„За осем години средната работна заплата се е повишила средно със 72%, а стипендиите - с 0%.” Маги иска обяснение от управляващите и за уеднаквената система за оценяване, защото: „Стипендията не е да накара учениците да учат, а да им позволява да се усъвършенстват.”

Според Нина Георгиева от родителски комитет за яснота на българското образование ако има високи стипендии, няма да има такъв висок бюджетен излишък. Няма хора, които да генерират колективно съзнание, за да се вдигнат на протест едновременно всички, добавя тя.

Народната представителка Стела Банкова се чувства засрамена от чутото в студиото: „Много ме е срам. Себе си лъжем. Проблемът е в това, че не се научихме да се подкрепяме на протестите. Липсва обществена солидарност и точно на това искат да ни научат децата.”

Красимир Гьошев
е организаторът на протеста срещу матурите през 2002 г. Днес той е дипломиран юрист и вече съвсем професионално е готов да защитава справедливостта.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Миглена Ангелова , Искрено и лично

"Мис свят на количка" в "Искрено и лично" на 5 юни

TV7 прекратява излъчването на “Искрено и лично”

Братя Ранкови: Направихме си собствен театър!

Елен Колева лее сълзи пред Миглена Ангелова в „Искрено & лично”

Миглена Ангелова щастлива, че не влязла във "ВИП Брадър"