Актуално В програмата

„Искрено и лично” - 27 октомври

Добави коментар

За професионални приемни родители и приемни семейства – понеделник в „Искрено и лично” - 27 октомври
Понеделник, 10:00 ч., „Нова телевизия”

„Искрено и лично” - 27 октомври

Темата: "Приемна грижа"

Ако дете е изоставено от родителите си, ще се намери ли ново семейство, което да го отгледа? Чували ли сте за професионални приемни родители и приемни семейства?

Иванка Георгиева е социален работник. Тя ще разкаже за идеята безработни, картотекирани в бюрата по труда, да станат приемни родители с трудови договори, месечни заплати (260 лв.), осигуровки и допълнителни детски добавки.

Но Мария Василева, режисьор на филми за приемна грижа, смята, че ние българите все още не сме готови да бъдем приемни родители. „Нашата народопсихология е такава, че се концентрираме върху факта, че това дете в един момент ще ни напусне и нашата любов и грижа ще е отишла напразно. Ако си приемен родител, трябва да мислиш кое е най-доброто за детето, а не за теб самия.” И цитира думите на Куна от Куртово Конаре, героиня в един от филмите й, осиновила вече второ дете: „За да бъдеш приемен родител, трябва да имаш сърце, голямо колкото бяла тиква.”

Голямо е сърцето и на Ружа Фърцова. Пораснали тримата ѝ синове и от една година тя е приемна майка на четиригодишната Ани.

И Гергана Кузмова, ръководител на Център за обществена подкрепа към Дом за деца лишени от родителски грижи „П. Р. Славейков”, също смята, че на приемната грижа трябва да се гледа като на професия и за това всички трябва да са наясно какви задължения и отговорности имат към поетия ангажимент.

Африканска поговорка гласи, че за да се отгледа едно дете, трябва цяло село. За изоставено от родителите си българче е достатъчно да живее в приемно семейство, обградено с любовта на приемните си родители.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Миглена Ангелова , Искрено и лично

"Мис свят на количка" в "Искрено и лично" на 5 юни

TV7 прекратява излъчването на “Искрено и лично”

Братя Ранкови: Направихме си собствен театър!

Елен Колева лее сълзи пред Миглена Ангелова в „Искрено & лично”

Миглена Ангелова щастлива, че не влязла във "ВИП Брадър"