Драми

Силата на един човек

• От 0/5


Силата на един човекThe Power of One, САЩ, 1992

Драма

Режисьор: Джон Авилдсен
В ролите: Стивън Дорф, Морган Фриймън, Армин Мюлер-Стал, Даниел Крейг

„Силата на един човек”
е вълнуващ разказ за Пи Кей, английско момче, живеещо в Африка, преди и по време на Втората световна война. Отгледан във фермата на семейството му от зулу бавачка, която го учи на племенни песни и диалекти, Пи Кей е изпратен в африкански пансион на 7-годишна възраст, когато майка му се разболява.

Силата на един човекКато единственото английско момче в училище на африканци, Пи Кей непрекъснато е тормозен. Въпреки, че се опитва да се защитава сам, той е в неизгодна позиция.

Когато майката на Пи Кей умира, той е изпратен да живее при дядо си, където се сприятелява с Док - стар германски гражданин, живеещ в Африка. Док дава уроци по пиано на Пи Кей и му показва тънкостите на градинарството. Малко след избухването на войната, правителството затваря Док в затвор, защото е чужденец без документи. А Пи Кей започва ежедневно да го посещава в затворническия лагер. Там той се запознава с Гийл, черен африкански затворник, който учи Пи Кей как да се боксира. Момчето расте в лагера. Превръща се в опитен боксьор, а междувременно става свидетел на актове на расова жестокост, които дълбоко го възмущават.

Силата на един човек

Гийл разказва на Пи Кей една африканска легенда за човек, правещ магии за дъжд. Според тази легенда, че ще се роди човек, който ще обедини всички племена. Той казва, че Пи Кей е олицетворение на легендата и започва да разпространява историята сред хората. На 18 години, Пи Кей започва кариера като боксьор. Въпреки колебанията си да се възприеме като Месия, слуховете се разпространяват. На неговите боксови мачове присъстват много хора и скоро той се превръща в любимец на тълпата.

Силата на един човек


Пи Кей започва борба за граждански права в Африка, за откриване на училище, в което черните хора да се учат да четат. Той се среща с Мария - млада бяла южноафриканка, и се влюбва в нея. Когато открива кой е баща й, неговият живот изцяло се променя...

Отличия:
  • 1993 - POLITICAL FILM SOCIETY (PFS Award) в категория „Човешки права”

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Силата на един човек (1 коментар)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg