Актуално Темата на Нова

„Хроничен дефицит“ в „Темата на NOVA“

Добави коментар

Тази седмица в „Темата на NOVA” репортерът и водещ Лилия Мустакова и операторът Ангел Пешков проверяват какво се крие зад липсата на ключови лекарства от българския пазар.

Хроничен дефицит – на важни животоподдържащи лекарства. Доставки идват, но бройките не стигат. Някои медикаменти липсват с месеци, а когато се появят в аптеките, веднага изчезват. Тази седмица в „Темата на NOVA” репортерът и водещ Лилия Мустакова и операторът Ангел Пешков проверяват какво се крие зад липсата на ключови лекарства от българския пазар.

Оказва се, че лечението на хиляди пациенти, често бебета и малки деца, е под въпрос. При някои препарати търсенето се оказва много по-голямо от осигурените за страната дози. В други случаи лекарства за тежки диагнози липсват заради нерегламентираното им използване извън клиничните показания.

И още – масово продължава самолечението с лекарства по рецепта. Докато в останалите държави от Европейския съюз употребата на антибиотици е намаляла значително по време на пандемията – България е единствената страна, където тя се увеличава с 20 до 30%. В резултат антибиотици изчезват от пазара, когато са ни най-необходими, или пък спират да ни действат. Ще се промени ли нещо в достъпа до лекарства и как ще се лекуваме занапред?

Гледайте „Хроничен дефицит“ в „Темата на NOVA“ на 22 април, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

12:30 20.04.2024
Тв програма NOVA
19:20 20.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 20.04.2024
Тв програма NOVA NEWS
19:20 21.04.2024
Тв програма NOVA
19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA