Актуално Темата на Нова

„Из тайните на вуду магията и джаза” в „Темата на NOVA“

Добави коментар

Очаквайте вълнуващо пътуване през историята, скритите кътчета на Луизиана и цветния свят на джаза в „Темата на NOVA“ тази събота, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

© NOVA / Красена Ангелова

Знаете ли какви мистерии крие вуду магията? И каква е истинската история на джаза? Тази събота „Темата на NOVA” ще потопи зрителите в магични истории и герои от любимо място за холивудските филми – Ню Орлиънс в американския щат Луизиана. Журналистът и телевизионен водещ Станислава Айви и операторът Томислав Михайлов ще отидат там, където земята разказва спомени за времена на робството, а всичко наоколо е музика.

Още преди векове сред робите в плантациите на Северна Америка се зараждат религиозни вярвания и мистични ритуали, които днес познаваме като вуду. Оказва се, че в основата си вуду практиката е била свързана с католицизма. А зловещите вуду кукли всъщност не криели тъмни сили, а методи за духовна акупунктура, разказват последователите на кралицата на вуду – Мари Лаво и на нейния лекар и учител – Байо Джон, живели през 19-и век.

В Ню Орлиънс днес продължават да оживяват загадъчни истории от този период. А някогашните домове на жрици и богати плантатори вече се превръщат в декори за едни от най-известните филмови продукции и музикални клипове. Очаквайте вълнуващо пътуване през историята, скритите кътчета на Луизиана и цветния свят на джаза в „Темата на NOVA“ тази събота, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Търси се: кандидат за работа” в „Темата на NOVA“

„Холивуд – другата страна на блясъка” в „Темата на NOVA“

„Мишена: деца в мрежата” в „Темата на NOVA“

„Из Европа и у нас – извън протокола” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“