Архив Жените с Марта Вачкова

Стволовите клетки е темата днес в предаването „Жените”

Добави коментар

Стволовите клетки е темата днес в предаването „Жените”.

През последните години в медицината се полагат големи усилия за изследването на човешките стволови клетки. Тези универсални клетки от човешкото тяло карат учените да вярват, че са намерили лек за много от тежките болести на съвремието.

 

Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова


Съществуват теории, че стволовите клетки могат да лекуват рак, множествена склероза, диабет и че могат също така да възстановяват тъкани. Кои от тези твърдения са верни? Кои заболявания със сигурност се лекуват чрез трансплантация на стволови клетки? Защо това революционно откритие в медицината се превръща в повод за многобройни скандали? Има ли вече точен отговор на етичната дилема – трябва ли и как да се добиват стволови клетки от човешки ембриони? Какви са другите начини за извличане на стволови клетки от организма?

Как българинът може да се възползва от възможността да запази здравето си и това на деца си чрез най-новите методи за съхраняване на стволови клетки – всичко това стане ясно в поредното издание на „Жените” на 23 март, понеделник.

Гости в студиото на Марта днес ще бъдат певицата Мария Илиева, шефката на прочутата Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинската академия – д-р Мира Кадурина и Димитър Борисов, представител на немска фирма, която извлича стволови клетки по модерен начин.

Поп изпълнителката Мария Илиева разказва, че се интересува от медицина и несбъднатата ѝ мечта е да стане лекар
. Тя споделя как за рожденния ѝ ден майка ѝ направила много интересен подарък – възможността да присъства на сърдечна операция и да държи в ръцете си сърцето на пациент. Певицата силно се интересува от темата за стволовите клетки

Димитър Борисов представя нов метод за извличане на стволови клетки, според който се взима малка кожна проба от под мищницата, където се съдържат от 3000 до 5000 стволови клетки, и се замразява. Борисов обяснява, че стволови клетки трябва да се взимат от млад и здрав човек.

Ако човекът е по-възрастен, пак може да се извлекат, но няма да са толкова жизнени. Оказва се, че клетките могат да се замразят за цял живот, но съхраняването им е най-скъпата част от цялата процедура. “Ще дойде момент в бъдеще, когато всеки един човек ще консервира стволови клетки”, е на мнение Борисов. Той разказва, че чрез тях могат да бъдат лекувани диабет, нервни, костни и кожни заболявания.

Д-р Мира Кадурина, която е и майка на манекена Ники Илиев, обяснява, че задължително е нужно човек да е здрав, когато реши да си замрази стволови клетки. Тя ще покаже  инструментите, чрез които се извличат стволови клетки, и ще демонстрира как става това върху Мария Илиева. Оказва се, че един квадратен сантиметър кожа е достатъчен, за да се извлекат клетките и тази операция може да се извърши във Военномедицинска академия. Д-р Кадурина казва също така, че няма смисъл да се взимат стволови клетки от хора, болни от хепатит или СПИН.

Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:00 часа преди обяд.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Жените с Марта Вачкова

"Жените с Марта Вачкова", 29 април от 11:00 часа по БНТ1

"Жените с Марта Вачкова", 10 февруари от 11:00 часа по БНТ1

"Жените с Марта Вачкова", 9 февруари от 11:00 часа по БНТ1

"Жените с Марта Вачкова", 28 януари 2010 от 11:00 часа по БНТ1

"Жените с Марта Вачкова", 14 януари 2010 от 11:00 часа по БНТ1