Предавания Документални

Леопардът с нефритения поглед | Jade Eyed Leopard

Добави коментар

Тази година Mесецът на големите котки по National Geographic WILD стартира с премиера на завладяващата едночасова продукция „Леопардът с нефритения поглед“ на 07.02. от 18 часа.

© Wildlife Films, Luke Cormack

National Geographic представя продукцията „Леопардът с нефритения поглед“, в която разказвач е отличеният с „Оскар“ и номиниран за „Еми“ актьор Джеръми Айрънс („Пазителите“, „Цар Лъв“). Филмът ще се излъчи премиерно по National Geographic WILD на 07.02. от 18 ч. и ще даде началото на Месеца на големите котки.

© Beverly Joubert

Големите котки са изправени пред сериозни предизвикателства. Шест от деветте подвида леопард са сериозно застрашени. Изчезването на много от популациите на големите котки е неизбежно поради загуба на местообитания, влошаване на околната среда и сблъсъци с хората.

Специалната едночасова продукция е от признатите по цял свят създатели на филми за големите котки, изследователи на National Geographic и съоснователи на инициативата „Големите котки“ (Big Cat Initiative), Бевърли и Дерек Жубер. Тя пренася зрителите в един идиличен рай, където камерите на National Geographic улавят историята на първите три години от живота на младия женски леопард Тото. Зрителите проследяват пътя на леопардчето с дълбоки аквамаринови очи - изключително рядка черта - и съпреживяват предизвикателствата и триумфите, докато Тото усвоява основните умения за оцеляване и постепенно съзрява.

© Wildlife Films, Val Joubert

Историята на „Леопардът с нефритения поглед“ започва с белязаното от премеждия раждане на Тото сред бушуващи наводнения в Масай Мара, Кения. Тя едва успява да избегне смъртта в първите мигове от живота си. Малкият леопард формира неразривна и необичайна връзка с майка си Фиг, доказвайки, че силата на майчинството понякога е по-могъща от природните закони. Нетрадиционният родителски подход на Фиг, да споделя територията си с малката си дъщеря, доказва, че това динамично дуо създава свои собствени правила за оцеляване. Следвайте Тото, докато тя изследва необятните възможности за приключения и израстване и същевременно усвоява основни умения като катерене, лов на плячка и избягване на постоянно съществуващата опасност от хиени.

© Wildlife Films, Dereck Joubert

Месецът на големите котки подчертава отдадеността на National Geographic Society към съхраняването на тези видове чрез инициативата „Големите котки“, която подкрепя полеви изследвания и усилия за тяхното опазване и съхранение на местообитанията им. В продължение на дълги години National Geographic Society повишава осведомеността за тежкото положение, в което се намират големите котки и подпомага значими усилия за опазването им по цял свят.

За инициативата „Големите котки“ на National Geographic

Инициативата „Големите котки“ си партнира с някои от водещите световни експерти по темата, финансира полеви изследвания и иновативни проекти за опазването на големите котки, за да защити тях и местообитанията им, като същевременно хвърля светлина върху предизвикателствата пред тези видове. Изследователите Бевърли и Дерек Жубер и National Geographic Society основават инициативата през 2009 г. в опит да спрат намаляването на броя им в дивата природа.

„Леопардът с нефритения поглед“ е продуциран за National Geographic от Wildlife Films. Ашли Хопин е изпълнителен продуцент за National Geographic. Бевърли и Дерек Жубер са създатели и изпълнителни продуценти за Wildlife Films. Джанет Хан Висеринг е старши вицепрезидент по развитие на природонаучни продукции. Джеф Даниелс е изпълнителен вицепрезидент на глобално нескриптирано съдържание.

Какво още предстои в Месеца на големите котки:

  • „Леопард и хиена: Необичайни съюзници“, премиера 07.02. от 19 ч.
  • „Дневникът на един млад леопард“, премиера 07.02. от 20 ч.
  • „Наследството на леопарда“, премиера 07.02. от 21 ч.
  • „Сесил: Наследството на царя“, премиера 14.02. от 18 ч.
  • „Царицата на скоростта от Серенгети“, премиера 21.02. от 18 ч.
  • „Владетелката на Тару“, премиера 28.02. от 18 ч.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Леопардът с нефритения поглед