Предавания Документални

Леопардът с нефритения поглед | Jade Eyed Leopard

Добави коментар

Тази година Mесецът на големите котки по National Geographic WILD стартира с премиера на завладяващата едночасова продукция „Леопардът с нефритения поглед“ на 07.02. от 18 часа.

© Wildlife Films, Luke Cormack

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

National Geographic представя продукцията „Леопардът с нефритения поглед“, в която разказвач е отличеният с „Оскар“ и номиниран за „Еми“ актьор Джеръми Айрънс („Пазителите“, „Цар Лъв“). Филмът ще се излъчи премиерно по National Geographic WILD на 07.02. от 18 ч. и ще даде началото на Месеца на големите котки.

© Beverly Joubert

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Големите котки са изправени пред сериозни предизвикателства. Шест от деветте подвида леопард са сериозно застрашени. Изчезването на много от популациите на големите котки е неизбежно поради загуба на местообитания, влошаване на околната среда и сблъсъци с хората.

Специалната едночасова продукция е от признатите по цял свят създатели на филми за големите котки, изследователи на National Geographic и съоснователи на инициативата „Големите котки“ (Big Cat Initiative), Бевърли и Дерек Жубер. Тя пренася зрителите в един идиличен рай, където камерите на National Geographic улавят историята на първите три години от живота на младия женски леопард Тото. Зрителите проследяват пътя на леопардчето с дълбоки аквамаринови очи - изключително рядка черта - и съпреживяват предизвикателствата и триумфите, докато Тото усвоява основните умения за оцеляване и постепенно съзрява.

© Wildlife Films, Val Joubert

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Историята на „Леопардът с нефритения поглед“ започва с белязаното от премеждия раждане на Тото сред бушуващи наводнения в Масай Мара, Кения. Тя едва успява да избегне смъртта в първите мигове от живота си. Малкият леопард формира неразривна и необичайна връзка с майка си Фиг, доказвайки, че силата на майчинството понякога е по-могъща от природните закони. Нетрадиционният родителски подход на Фиг, да споделя територията си с малката си дъщеря, доказва, че това динамично дуо създава свои собствени правила за оцеляване. Следвайте Тото, докато тя изследва необятните възможности за приключения и израстване и същевременно усвоява основни умения като катерене, лов на плячка и избягване на постоянно съществуващата опасност от хиени.

© Wildlife Films, Dereck Joubert

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Месецът на големите котки подчертава отдадеността на National Geographic Society към съхраняването на тези видове чрез инициативата „Големите котки“, която подкрепя полеви изследвания и усилия за тяхното опазване и съхранение на местообитанията им. В продължение на дълги години National Geographic Society повишава осведомеността за тежкото положение, в което се намират големите котки и подпомага значими усилия за опазването им по цял свят.

За инициативата „Големите котки“ на National Geographic

Инициативата „Големите котки“ си партнира с някои от водещите световни експерти по темата, финансира полеви изследвания и иновативни проекти за опазването на големите котки, за да защити тях и местообитанията им, като същевременно хвърля светлина върху предизвикателствата пред тези видове. Изследователите Бевърли и Дерек Жубер и National Geographic Society основават инициативата през 2009 г. в опит да спрат намаляването на броя им в дивата природа.

„Леопардът с нефритения поглед“ е продуциран за National Geographic от Wildlife Films. Ашли Хопин е изпълнителен продуцент за National Geographic. Бевърли и Дерек Жубер са създатели и изпълнителни продуценти за Wildlife Films. Джанет Хан Висеринг е старши вицепрезидент по развитие на природонаучни продукции. Джеф Даниелс е изпълнителен вицепрезидент на глобално нескриптирано съдържание.

Какво още предстои в Месеца на големите котки:

  • „Леопард и хиена: Необичайни съюзници“, премиера 07.02. от 19 ч.
  • „Дневникът на един млад леопард“, премиера 07.02. от 20 ч.
  • „Наследството на леопарда“, премиера 07.02. от 21 ч.
  • „Сесил: Наследството на царя“, премиера 14.02. от 18 ч.
  • „Царицата на скоростта от Серенгети“, премиера 21.02. от 18 ч.
  • „Владетелката на Тару“, премиера 28.02. от 18 ч.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Леопардът с нефритения поглед