ТВ анонси БНТ

Започва историческата поредица „Константин Философ“ по БНТ 2

Добави коментар

От 17 май (вторник) от 16:30 ч. по БНТ 2 започва 6-серийния исторически филм „Константин Философ“.

В главните роли зрителите ще видят Руси Чанев, Марин Янев, Наум Шопов, Ицхак Финци, Велко Кънев, Рашко Младенов, Георги Черкелов, Невена Коканова, Любомир Кабакчиев и други.

Епизодите на филма „Константин Философ“ са под заглавията: „Солунското чудо“, „Душата на езика“, „Изборът“, „При сарацините“, „В началото бе словото“ и „Повикът на кръвта“.

В центъра на сюжетната линия е образът на Константин Философ – мислител, дипломат и просветител от 9-ти век. В разцвета на ромейската цивилизация той улавя признаците на упадък и предвижда бъдещата роля на славянството. Още преди Ренесанса той стига до идеята за равенство между хората независимо от езика и националната принадлежност. Делото на Просветителя става неуправляемо за политиците. Азбуката, замислена като обединител на младия народ, става негова сила. Заедно с брат си Методий, Константин приел от папата в Рим висш монашески сан и името Кирил. Той създава славянската азбука и писменост, върху основа на която се развива славянската култура.

Режисьор на лентата е Георги Стоянов и е по сценарий на Никола Русев. Оператор е Христо Тотев, а музиката е композирана от Симеон Пиронков.

Гледайте 6-серийния исторически филм „Константин Философ“ на 17 май (вторник) от 16:30 ч. по БНТ 2

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър