ТВ анонси ТВ анонси

Viasat History по Пътя на коприната

Добави коментар

„Пътят на коприната“ - трилогия за търговския маршрут, който промени света, от 10 октомври по Viasat History

В новата документална поредица на Viasat History, „Пътят на коприната“, историкът, археолог и ТВ водещ, Д-р Сам Уилис проследява първата глобална супермагистрала, където обменът на идеи, култура и религии оформя цивилизацията. С премиера на 10 октомври, неделя, от 20:55 часа в цяла Централна и източна Европа историята ще ни отведе от Азия до Средиземноморието, преминавайки през Китай, Персия, Арабия, Гърция и Италия.

Всъщност „Пътят на коприната“ не е нито „път“, нито конкретен маршрут. Терминът е свързан с мрежата от пътища, използвани от търговците в продължение на над 1,500 години, датиращ от времето, когато династията Хан в Китай отваря търговията през 130 г. пр. Хр. та чак до 1453 г., когато Османската импария преустановява търговските връзка със Запада. Маршрутът се простира на близо 6,437 км (4,000 мили), преминавайни през някои от най-внушителните пейзажи в света, включително пустинята Гоби и планините Памир.

Всичко по темата вижте в potv.bg

Прословутият „път“ започва от една конкретна стока. Изпредена в пашкул на молец, тя служи за направа на облекла на императори, а след като търговци го пренасят от Китай в Европа – и на кралски особи и заможни персони там.

Други любими стоки от Азия са нефрит, порцелан, чай и подправки. В замяна пък на изток потеглят коне, стъкло и текстил. Поради липсата на върховно управление, което да поддържа пътищата, през по-голямата част от времето те не са в добро състояние. Грабежите са често явление; за да се защитят, търговците започват да се обединяват в кервани с камили или други стадни животни. С течение на времето изникват странноприемници, наречени кервансараи, които приютяват пътуващите търговци. Малко хора изминават целия път, с което се появяват посредниците и центровете за препродаване по пътя.

В първия от трите едночасови епизода, Д-р Сам Уилис пропътува 2,000 мили по стъпките на древните китайски емисари, които първи проправят Пътя на коприната. Среща се с богинята, покровителстваща коприната, и открива, че по Пътя на коприната бизнесът не спирал дори и по причина смърт.

Във втори епизод, нашият водач се озовава в Централна Азия, в сърцето на Пътя на коприната, място на постоянни завоевания и преселения, на изселени хора и разрушени градове. В последната серия на пътешествието си, Д-р Сам Уилис преминава през най-южната част на маршрута, през пустините на древна Персия.

  • „Пътят на коприната“ дебютира по Viasat History, на 10 октомври и ще се излъчи в три поредни недели, в 20:55 часа.
Този текст е копиран без разрешение от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Пътя на коприната