Предавания Поредици

«Великата ерес» - епизод 2: "Ереста тръгва на запад"

Добави коментар

Тази неделя, 19 октомври, 15.00 часа, bTV ще излъчи втория епизод от поредицата на Гена Трайкова „Великата ерес” – „Ереста тръгва на запад”.
Автор: Гена Трайкова
Оператор: Добромир Иванов
Продуцент: Венелин Петков


«Великата ерес» - епизод 2:

Тази неделя, 19 октомври, 15.00 часа, bTV ще излъчи втория епизод от поредицата на Гена Трайкова „Великата ерес” – „Ереста тръгва на запад”. От филма зрителите ще разберат как богомилството започва да се разпространява в Европа и каква е ролята на Василий Врач – водач на богомилската община във Византия, смятан от някои за българин, който изучава богомилството в продължение на 15 години, а го проповяда повече от 40.

Защо въпреки вярването, че еретиците трябва да бъдат върнати в правия път, а не наказани, в крайна сметка Василий изгаря на кладата? Кои са групите вярващи от богомилските религиозни братства, посветени във всички тайни на учението? Какви са ритуалите за посвещаване? Кои всъщност са българските богомили? Всичко това зрителите ще научат от bTV Документите тази неделя.

Гена Трайкова и операторът Добромир Иванов разказват още как са съдени еретиците в съседните ни страни и как се решава съдбата на Босна като държава, заподозряна в ерес. Учените твърдят, че представителите на Босненската църква имат забележителна политическа роля в живота на средновековната държава. В еретичната босненска църква част от тях откриват предпоставки за бързата ислямизация на страната. Какъв е истинският характер на ереста в Босна и до кави процеси е довела тя – зрителите ще разберат от втория епизод от «Великата ерес» тази неделя от 15.00 часа.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Великата ерес , bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.