ТВ анонси AMC

В света на кинофантастиката с Джеймс Камерън

Добави коментар

Предстои ексклузивна премиера по AMC на поредицата “В света на кинофантастиката с Джеймс Камерън”

Предстои ексклузивна премиера по AMC на поредицата “В света на кинофантастиката с Джеймс Камерън” – от 7-ми юли, всяка събота в 15.00 ч. Продукцията представлява уникално проникновен поглед зад кулисите на жанра, превърнал се в крайъгълен камък на популярната култура.


Във всеки епизод от този телевизионен сериал в шест части носителят на наградата на Академията – сценаристът, режисьорът и продуцентът Джеймс Камерън изследва корените на научната фантастика, футуристичната визия и омагьосващия ефект на неговите идеи чрез интервюта с изтъкнати разказвачи, звезди и други хора, чиято кариера е определила облика на жанра. Стотината участници в поредицата включват имена като Стивън Спилбърг, Джордж Лукас, Ридли Скот, Гийермо дел Торо, Гпег Никотеро, Кристофър Нолан, Арнолд Шварценегер, Уил Смит, Сигорни Уийвър, Джеф Голдблум, Джоузеф Гордън-Левит, Киану Рийвс, Мила Йовович, Зоуи Салдана. Изпълнителни продуценти на поредицата “В света на кинофантастиката с Джеймс Камерън” са Джеймс Камерън, Кен Дръкерман, Банкс Тревър, Марайя Вилхелм, Джеф Куперман и Майк Мезарош.

 

Камерън ни повежда на път, в който ни чакат открития и изследвания, които ще ни помогнат да разберем откъде идват и накъде ни водят идеите на научната фантастика.

 

Добави описание


Епизодите от поредицата представят различни тематични измерения на жанра кинофантастика.

 

Епизод 1 е наречен „Извънземен живот“. Научната фантастика е пълна с изследвания на извънземния живот. Извънземните са основна тема на научната фантастика. Х. Дж. Уелс е първият, популяризирал идеята за марсианците във „Война на световете“. Въпросът за съществуването на извънземни продължава да бъде открит, но не може да се отрече фактът, че през цялото време те са били предмет както на очарование, така и на страх — от „Близки срещи“/“Close Encounters“ до “Денят на независимостта“/“Independence Day“ научната фантастика използва извънземните като метафора за изследване на мощните идеи за комуникацията, колонизацията, политиката, властта и отношението ни един към друг. Как извънземните могат да ни научат да бъдем хора?

 

Добави описание


В епизод 2 „Изследване на Космоса“ се поставя въпроса дали някога ще пътуваме до звездите така, както си го представя научната фантастика? За мнозина научната фантастика и корабите-ракети са двете страни на една и съща монета. Още от времето на Х. Дж. Уелс и Жул Верн до наши дни пътуването до звездите и отвъд тях е основна тема и обещание на научната фантастика. Писатели като Артър К. Кларк, Робърт Хайнлайн и Рей Бредбъри лансираха тези идеи и положиха основите на съвременни франчайзи като „Стар Трек“ и „Междузвездни войни“. Какво ни очаква в бъдеще и как ни променят откритията, свързани с Космоса?


Епизод 3 „Чудовища“ поставя акцент върху това, че чудовищата на научната фантастика ни дават възможност да изследваме собствените си тъмни страни, чието съществуване дори не искаме да признаем. Тези основаващи се на науката чудовища намаляват нашите страхове от неизвестността, от прегрешенията, от другите, свеждайки ги до едно видимо, интуитивно присъствие. Какво ни кара да се страхуваме и защо толкова го харесваме? Всъщност, научната фантастика дължи съществуването си на чудовищата. „Франкенщайн“ на Мери Шели е общопризнат за първата творба, изследваща науката и нейното влияние върху обществото. От „Годзила“ и „Джурасик парк“ до „Нещото“ и „Странни неща“, ние изследваме как научната фантастика обуздава силата на страха.


„Какво се случва, когато светът върви към Ада?“ – това е въпросът в епизод 4 „Черни сценарии за бъдещето“. Научната фантастика е пълна с представи за въображаеми адски места и постапокалиптични светове, отразяващи нашето страхопочитание към Края. Как ще настъпи той? Дали изобщо ще разберем, че е дошъл?  Можем ли да оцелеем? Тези въпроси са основни в черните сценарии за бъдещето, които чертае научната фантастика. Страхът от бруталното управление доведе до създаването на творби като „1984“ и „Игрите на глада“, докато в основата на сагата „Живите мъртви“ лежи въображаемата представа за срива на обществото. Но, навсякъде, където има апокалипсис, има и група от оцелели след апокалипсиса, които се опитват да построят отново обществото. Човечеството трудно може да бъде заличено.

 

Добави описание


„Интелигентните машини“ са в основата на епизод 5. Дали умните машини на бъдещето ще спасят човечеството или ще доведат до нашето унищожение?  Роботите от научната фантастика са мобилното въплъщение на една завладяваща идея – идеята за изкуствения интелект. Независимо от злокобните предупреждения на хора, като Стивън Хокинг и Илон Мъск, изкуственият интелект е идея, която съдържа едновременно и обещание, и заплаха. От най-ранните дни на научната фантастика („Метрополис“) през знаковите филмови продукции („Терминаторът“) до най-новите касови хитове („Тя“) това е неизчерпаем извор, към който жанрът се връща отново и отново. И ненапразно – технологиите, които някога ни очароваха и плашеха, вече не са толкова недостъпни.

 

Добави описание

 

Епизод 6 е „Пътуване във времето“ – можем ли да пътуваме във времето и ако да, възможно ли е да променим съдбата си? Пътуването във времето е една от най-завладяващите и будещи неосъществими желания идеи в научната фантастика. Х. Дж. Уелс създаде съвсем сам идеята за машина, с която се пътува във времето – „Машината на времето“, и оттогава писатели и създатели на филми изследват нейните възможности, капани и парадокси. Има ли множество сценарии за бъдещето? Можем ли да променим съдбата си? Или сме марионетки в програмиран сюжет? От „Завръщане в бъдещето“ през „Интерстелар“ до „Терминаторът“ ние изследваме тези опияняващи идеи и се вкопчваме във въпросите, които те провокират.

 

Кой е Джеймс Камерън?

 

Джеймс Камерън е прочут създател на филми и изследовател. Като режисьор, сценарист и продуцент той е отговорен за някои от най-запомнящите се филми през последните три десетилетия - „Терминаторът“, „Пришълците“, „Бездната“, „Терминатор 2: Денят на Страшния съд“, „Истински лъжи“, „Титаник“ и „Аватар“.


Аватар“ е най-касовият филм в историята с над 2.7 милиарда долара приходи в световен мащаб, с което бие предишния рекордьор – филмът „Титаник“ също на Камерън, който задържа този рекорд в продължение на 12 години. Освен това, филмите на Камерън спечелиха многобройни номинации и награди, най-забележителните от които са 14-те номинации за наградите на Академията (рекорд) и 11-те награди „Оскар“ (също рекорд) на „Титаник“, включително трите „Оскар“-а на самия Камерън за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“ и „Най-добра редакция“. И „Титаник“, и „Аватар“ спечелиха „Златен глобус“ за „Най-добър режисьор“ и „Най-добър филм“. „Аватар“ беше номиниран за девет Награди на Академията, от които спечели три.

 

През последните 17 години Камерън разработи най-съвременни 3-D камерни системи за игрални и документални филми, както и за излъчване на спортни и специални събития. Той беше в авангарда на ренесанса на 3-D, който преобрази филмовата индустрия през последните години. Освен това, той разработи безпрецедентни апарати за дълбочинно изследване на океаните, осветление и 3-D камерно оборудване. В последно време Камерън проведе своята осма експедиция за дълбочинно изследване на океана. На 26ти март 2012 година той постави световен рекорд по солово дълбочинно гмуркане на 35,787' до най-дълбоката точка от Марианската падина – Челънджър Дийп, с апарат, конструиран от самия него.

 

Камерън е сътрудник на „Нешънъл Джиографик“ и е носител на тяхната най-престижна награда – медала „Хъбърд“, както и на медала на “Клуба на изследователите” за “Изследовател на годината”.

 

Камерън е страстно ангажиран и с проблемите на устойчивостта. Той е основател на Фондация „Аватар Алайънс“, която предприема действия по отношение на промените в климата, енергийната политика, обезлесяването, правата на местното население, запазването на океаните и устойчивото земеделие. Неговата производствена компания - Lightstorm Entertainment, е инсталирала соларен масив с мощност 1 мегават върху покривите на неговите звукови студия в Manhattan Beach Studios, който е генерирал цялата мощност, необходима за продълженията на „Аватар“.
В момента Камерън работи върху продукцията на „Аватар 2, 3, 4 и 5“.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: В света на кинофантастиката с Джеймс Камерън