Архив Отечествен фронт

В „Отечествен фронт” за котките и за хората

1 коментар

Тази събота, 2 октомври „Отечествен фронт” разказва защо грижата за над 30 котки може да разпали медийна война между съседи.
Тази събота, 2 октомври   „Отечествен фронт” разказва защо грижата за над 30 котки може да разпали медийна война между съседи.

В „Отечествен фронт” за котките и за хората
„Това не е предаване за котки - това е „Отечествен фронт” за междусъседските войни.” – разказва Мартин Карбовски. – „Непрекъснато се учим да живеем заедно, но нямаме правила за живеене заедно. Всеки го кара както си иска – един обича да изхвърля боклук от балкона си, друг иска да има градинка пред блока си като на село. Едни чистят стълбите, други пикаят на тях. Едни гледат животни, други гледат деца. Нямаме правила на общото живеене! А живеем опасно близо един до друг – миризмата на вашата котка се пропива в дрехите на чуждото дете. Ние заснехме това, което правите всеки ден – обикновената съседска война.”

Д-р Елена Дончева е зъболекар, живее със съпруга си в апартамент в жилищна кооперация във Велико Търново и се грижи за над 30 котки – в дома ѝ живеят 15, а останалите обитават специално построени за целта къщички пред и зад блока.

В „Отечествен фронт” за котките и за хората


„Това са животни на общината – не са мои, не са лични, но се грижа за тях, защото просто ги обичам! Грижа се и за кучета!... Има много бездомни животни – нито въпросът с кучетата е разрешен, да не говорим за котките!” – обяснява д-р Дончева. Двамата със съпруга ѝ са категорични, че ако има място, където за бездомните котки да се полагат необходимите грижи, те веднага ще предадат питомците си: „Те са една голяма грижа! Ако общината поема тази грижа - аз с удоволствие ще им ги дам!”

Д-р Дончева твърди, че много обича животните и затова се грижи за бездомните котки, което месечно ѝ излиза около 200 лева. Твърди, че редовно оставят новородени котенца пред блока им, защото знаят, че тя ще се погрижи за тях. Обезпаразитява всички котки, води ги на лекар, храни ги, а в дома си отглежда тези, които наистина имат нужда от специални грижи: „Вярвам в това, което казва, защото бях в апартамента ѝ и видях в сборището котки, че една е без ухо, друга - със счупен гръбнак, трета - без крак, освен това там не миришеше като за 15 котки - миришеше си колкото за една.” – разказва Карбовски. – „Това е мания – просто някои хора обичат животните! Такава обич, че парите им отиват не по децата им, а по домашните им любимци.”

Съседите на д-р Дончева обаче не приемат тази нейна мания и се жалват по медиите, че тя отглежда в „луксозни къщички” „пълчища котки”, които миришат твърде много и пикаят навсякъде...
Д-р Дончева пък се дразни от съседите си, защото си отмъщавали на животните без те да са виновни – редовно намирала застреляни, отровени или осакатени котки. И тъй като от години се грижи за котки, проблемът според нея изобщо не е в тях - жалбите на съседите ѝ до медиите започнали след като двамата със съпруга ѝ сменили дограмата, шкафовете и мивката в апартамента си...

Чест прави на д-р Дончева, че излезе пред камера и каза какво мисли за хората и котките. Съседите ѝ също не се скриха – те викат всеки ден медиите, защото си мислят, че ние можем да им оправим проблема. А проблемът е много прост – когато има събиране на хора в общежитие, трябва да има правила. Правилата трябва да се определят от всички. Когато няма правила – ето какво става. Според доктор Дончева, който не обича животните, не обича и хората. Това е доста спорно, все едно да кажем, че който обича хората, трябва да ги прати да живеят в зоопарк. Днес няма да взимаме страна. Ще кажа само, че и без това е трудно да се гледаме през личните си клетки в блоковете, където живеем; и без това е трудно да се понасяме, докато прекосяваме общите части на живота си и котките едва ли ще помогнат за това. Животни трябва да се гледат на село! Или по начин, който не пречи на останалите.  Защото войната ще продължи. И в нея ранените няма да са само котките.”

 „Отечествен фронт”, събота, 2 октомври 2010 г., 18:00 по Нова телевизия


Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт , Мартин Карбовски

Косьо Филипов ще води предаването на Мартин Карбовски

Плевенчанката Зара: Гордея се, че снимах "катерицата си"

Мартин Карбовски и Косьо Филипов с ежедневно предаване Дневен ред по TV7

Забавна, красива, хаплива и музикална новогодишна програма по ТВ 7

Карбовски в ефира на TV7